Medijsko stanje važno za poglavlja

Medijska situacija u Srbiji utiče na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU, kaže Tanja Fajon.

Izvor: Danas

Nedelja, 25.01.2015.

23:33

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Istraživanja pokazuju da je srpsko medijsko okruženje nepovoljno za rad novinara, o čemu govore i brojni verbalni i fizički napadi na novinare, kao i činjenica da je sužen prostor za objektivno, profesionalno i kritičko izveštavanje. U više navrata sam upozoravala na ovu pojavu i to me i dalje puno brine", navela je Fajon za Danas.

Potpredsednica Napredne alijanse socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu zadužena za medije Tanja Fajon ističe da se od Beograda "očekuje donošenje primerenih i modernih zakona koji će se primenjivati i poštovati, kao i odgovornost svih segmenata društva koji na ovakav ili onakav način utiču na medijsku sliku.

Fajonova je izrazila zabrinutost zbog, kako je rekla, trenutnih događanja oko institucije srpskog ombudsmana i izrazila nadu da će se rešiti tako da ovaj organ može da obavlja svoje dužnosti bez smetnji i u skladu sa zakonom.

Upitana može li medijska situacija da utiče na otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije o članstvu u EU Fajonova ukazuje da u EP budnim okom prate razvoj događaja, podsećajući da su naročito pažljivi kada je u pitanju medijska situacija.

"Kada govorimo o poglavljima 23 i 24 (pravosuđe, osnovna ljudska prava i pravda, sloboda i bezbednost) koja se tiču ljudskih prava, suzbijanja korupcije, bezbednosti, efikasnog sudstva i uopšte vladavine prava, to je sve vezano za medije i slobodu izražavanja. Stoga, smatram da stanje u medijima u Srbiji svakako utiče na otvaranje prvih poglavlja kao i na napredak države u evropskim integracijama uopšte", rekla je Fajonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: