"Proslavom Sv. Save se krši Ustav"

Nevladina organizacija "Pokret za prosvećeno društvo" ocenila je da se obeležavanjem Svetog Save, kao školske slave, krši načelo sekularnosti u školama.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

21:47

Default images
Ilustracija (Foto: Freeimages.com, arhiva)

Ova NVO je upitala da li je ta slava namenjena svim učenicima ili samo onima pravoslavne veroispovesti.

"Pokret za prosvećeno društvo" protestovao je i zbog toga što u školskim proslavama aktivno "molitvama, neumesnim propovedima i izvođenjem religijskih obreda", učestvuju sveštenici Srpske pravoslavne crkve, čime se dodatno naglašava verski značaj tog praznika.

"Proslavljanjem školske slave kao religioznog praznika, direktno se krši Ustav Srbije koji u članu 11. nalaže odvojenost crkava i verskih zajednica od države", navodi se u saopštenju.

"Pokret za prosvećeno društvo" je podsetio direktore državnih škola i odgovorne u Vladi Srbije i u resornom ministarstvu da među učenicima, roditeljima i nastavnicima ima i pripadnika drugih veroispovesti, kao i ateista.

"Njima se uskraćuje pravo da Svetog Savu proslavljaju kao istinski školski praznik otvoren za sve, bez obzira na versko i nacionalno opredeljenje", ukazuje se u saopštenju.

Ta nevladina organizacija je podsetila ministra prosvete Srđana Verbića na reči srpskog prosvetitelja Dositeja Obradovića: "Knjige, braćo moja, knjige, a ne zvona i praporce!" i dodala da je Dositej time ukazao na značaj obrazovanja i prosvećenosti.

"Sigurni smo da bi lomljenje slavskog kolača u crkvi, umesto u školi, omogućilo zainteresovanim učenicima, roditeljima i nastavnicima da praznik proslave u skladu sa svojim verskim osećanjima tamo gde je to predviđeno, ne rušeći načelo sekularnosti kao dragocenu tekovinu civilizovanog društva", piše u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

136 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: