Sudove čeka više od 100.000 suđenja

Posle četiri i po meseca štrajka advokati će u ponedeljak ponovo ući u sudnice. Za vreme trajanja štrajka odloženo je više od 100.000 suđenja.

Izvor: B92

Nedelja, 25.01.2015.

20:35

Default images

Nisu održana mnoga saslušanja i procesne radnje, što će za posledicu imati preklapanja, kašnjenja, ali i ponovna odlaganja mnogih sudskih procesa, upozoravaju iz niške Advokatske komore.

"Pre svega će nas sačekati veliki broj suđenja koji će se očekivano preklapati, jer su sudije u ovom periodu odlagale suđenja, bez uvida u naše rokovnike i naše obaveze. Neka realna pretpostavka je da će u ovom narednom periodu trećina, a možda čak i polovina suđenja biti odložena", kaže za B92 Biljana Branković iz Advokatske komore u Nišu.

U Advokatskoj komori Srbije odbacuju krivicu zbog predstojećih gužvi u sudovima tvrdnjom da je pravosuđe bilo u zaostatku i pre štrajka advokata.

"Što se tiče prvog radnog dana, mi nastavljamo tamo gde smo stali 17.09. Opšte je poznato da je pravosuđe u Srbiji u takvom stanju da ne funkcioniše unazad kako valja 10, 15 godina, a da se u poslednjih šest godina smenjuju razne reforme, reforme reformi, razni izbori i reizbori sudija, razne organizacije i reorganizacije pravosuđa, tako da, ono stanje koje je bilo do 17.09, nastaviće se i od sutra", rekao je Jugoslav Tintor, sekretar UO Advokatske komore Srbije.

Tokom protesta jedan broj advokata isključen je iz advokatskih komora, jer nisu poštovali uputstvo o postupanju, odnosno o zabrani pojavljivanja pred policijom, tužilaštvom i sudom. Još uvek nije poznato kakve posledice će oni snositi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: