"Neprimeren odnos prema Ombudsmanu"

Društvo sudija Srbije saopštilo je da je veoma zabrinuto zbog neprimerenog načina na koji se državni zvaničnici odnose prema Ombudsmanu Saši Jankoviću.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.01.2015.

11:37

Default images

Društvo sudija u saopštenju navodi da je Ombudsman nezavisan i samostalan u obavljanju poslova utvrđenih zakonom i niko nema pravo da utiče na njegov rad i postupanje.

“Organi uprave, u koje po zakonu spadaju i Vojnobezbednosna i Vojnoobaveštajna agencija i MUP, dužni su da sarađuju sa Ombudsmanom, da mu omoguće pristup prostorijama i stave na raspolaganje sve podatke kojima raspolažu, bez obzira na stepen njihove tajnosti, osim kada je to u suprotnosti sa zakonom“, navodi se u saopštenju.

"Omalovažavanje rada ombudsmana protivpravno je i nedopustivo pošto se na taj način podriva ustavni položaj Zaštitnika građana, zastrašuju nadležni organi koji po njegovoj prijavi treba da postupaju i ometa njihov rad", dodaje se.

Društvo sudija navodi i da je neophodno da svi državni organi postupaju u granicama svojih nadležnosti i da prepuste predistražni i krivični postupak i do sada prikupljene dokaze nadležnim organima, a Zaštitniku građana dostave sve tražene podatke.

"Vladavina prava može da postoji samo ako svaki od državnih organa postupa savesno, odgovorno i u okviru svojih, zakonom propisanih, nadležnosti i ne ometa druge državne organe u vršenju njihovih nadležnosti", zaključuje Društvo sudija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: