"Region brže da rešava probleme"

Igmanska inicijativa insistiraće na tome da najvažnija otvorena pitanja između zemalja u regionu zapadnog Balkana budu rešavana mnogo brže nego do sada.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.01.2015.

18:58

Default images
Aleksandar Popov (Foto: B92, arhiva)

"Želimo da ta pitanja tokom ove godine držimo visoko u javnosti, kako bismo naterali vlasti tih zemalja da ih što pre rešavaju", rekao je kopredsednik te mreže nevladinih organizacija Aleksandar Popov Tanjugu.

On je istakao da u okviru Igmanske inicijative pripremaju studiju u kojoj će biti dat presek onoga što se na ovim prostorima dešavalo u protekle dve decenije, šta je urađeno, kakvo je aktuelno stanje i, kako je dodao, biće nominovano "nekih osam nerešenih pitanja" u odnosima između Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

"Ta studija trebalo bi da bude predstavljena na drugoj ovogodišnjoj sesiji Igmanske inicijative, u novembru u Sarajevu, kojom će biti obeležen jubilej - 20 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma", kazao je Popov.

Na tom skupu, prema njegovim rečima, očekuje se učešće šefova država ovog regiona kao i dolazak novog komesara za proširenje EU Johanesa Hana, imajući u vidu to da je njegov prethodnik na toj funkciji Štefan File prisustvovao poslednjoj sesiji Igmanske inicijative u Beogradu 2011. godine.

Na proleće ove godine, takođe u Sarajevu, biće održana sesija Igmanske inicijative povodom 15. godišnjice postojanja i rada tog pokreta, koji obuhvata više od 140 nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, naveo je Popov i napomenuo da se i za tu priliku očekuje dolazak predsednika tih država.

On je istakao da će posebna pažnja na tim skupovima biti posvećena BiH, koje se Dejtonski sporazum najviše i tiče, "a koja je ostala problem oko koga se i danas zamajava EU i međunarodna zajednica u celini"

"Kada je reč o BiH, želimo da podržimo zajedničku inicijativu Nemačke i Velike Britanije da ona ide prema EU po posebnom koloseku, s obzirom na to da ima niz specifičnosti", rekao je Popov i dodao da se sve više u prvi plan stavlja potreba da se BiH što pre integriše u EU, kako bi se "sprečila njena dalja devolucija".

Popov je naglasio da je otvorena pitanja u našem regionu neophodno što pre rešavati, jer ona prete da izazovu neke nove nesporazume između država, podsetivši da smo već imali pretnju Hrvatske o uslovljavanju prijema Srbije u EU.

"Slično uslovljavanje našoj zemlji bilo je i od Rumunije zbog rešavanja pitanja vlaške manjine, a moglo bi da budu postavljena i pitanja granica između pojedinih država u regionu", dodao je on.

Zato je važno da se ta pitanja naznače i da se insistira na njihovom rešavanju, jednog po jednog, "a ne na ovako sporom koloseku, kao što je bilo do sada", naglasio je Popov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: