Pastor: Pomirenje Srba i Mađara

Proces pomirenja Srba i Mađara je nepovratan, izjavio je predsednik Skupštine Vojvodine i lider SVM Ištvan Pastor u Segedinu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 25.01.2015.

15:27

Default images
foto: Tanjug

On je podsetio da je pre godinu dana najavljivao da će se uskoro doneti odluka o stavljanju van snage pravnog akta kojim je mađarsko stanovništvo Čuruga, Žablja i Mošorina proglašeno kolektivnim krivcem.

"To se i desilo, 2. novembra je Aleksandar Vučić, premijer Srbije održao govor na subotickoj komemoraciji, poklonio se senama žrtava i položio cveće. To su neupitni rezultati, oni čine procese nepovratnim", istakao je lider SVM.

On smatra da ima još zadataka, izmedu ostalog, na planu obeštećenja i završetka rada mešovite komisije istoričara, ali su ti zadaci mnogo manji nego oni od pre šest godina ili godinu dana.

"Nama je najbitnije da mađarska zajednica u Vojvodini bude dovoljno snažna da završi ovaj posao", rekao je Pastor.

Pastor je u Segedinu učestvovao na skupu posvećenom, kako je navela MTI, "genocidu nad Mađarima u Južnim krajevima". Po navodima mađarske državne agencije, u tom gradu se svake godine oko 23. januara organizuje komemoracija, jer su 1945. na taj dan preostali Mađari iz Čuruga proterani u "logor smrti u Bačkom Jarku".

U izveštaju MTI se napominje da je to bila odmazda za raciju 1942. godine u Novom Sadu i južnoj Bačkoj, u kojoj su mađarski vojnici "zbog etničke pripadnosti ubili oko 4.000 ljudi, pre svega Srba i Jevreja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: