Marijupolj: Raketni napad,30 mrtvih

Broj žrtava raketne paljbe proruskih pobunjenika po ukrajinskom gradu Mariupolj povećao se na 30, a moguće je da će biti i veći, saopštile su vlasti tog grada.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 24.01.2015.

17:36

Default images
Foto: Beta/AP

Lider samoproklamovane Narodne Republike Donjeck Aleksandar Zaharčenko potvrdio je odgovornost za raketni napad na Marijupolj.

On je objavio kako su proruske snage krenule u veliku ofanzivu na strateški važan lučki grad Marijupolj koji je u rukama ukrajinskih trupa

Kako prenosi AFP, Zaharčenko je za RIA Novosti izjavio kako ova ofanziva predstavlja najbolji način "odavanja počasti svim našim mrtvima".

Iz kancelarije ukrajinskog gradonačelnika Marijupolja ističe se da je do raketnih napada došlo nakon što su pobunjeničke snage odbile mirovne pregovore.

Osim 30 mrtvih, u ovim napadima raketama "grad" na "gusto naseljeno gradsko područje", ima i više od 90 ranjenih, ali taj broj možda nije konačan, jer vlasti još pretražuju teren.

U napadu proruskih snaga je izgorelo i više zgrada i automobila, ističe Oleg Kalinjin, portparol gradonačelnika Marijupolja.
Foto: Beta/AP
Povodom napada na Marijupolj, Ukrajina je pozvala Savet bezbednosti UN (SB) da zakaže hitnu sednicu, izjavio je premijer te zemlje Arsenij Jacenjuk. On je takođe rekao kako je sazvao i sastanak ambasadora Grupe sedam zemalja i ambasadora zemalja članica SB.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je Rusiju da iskoristi svoj uticaj i zaustavi ofanzivne akcije proruskih snaga u istočnoj Ukrajini. Trilateralna kotakt grupa (TCG), koju čine visoki predstavnici Ukrajine, Ruske federacije i OEBS-a održala je danas hitan sastanak u Kijevu.

Razgovarano je o rastućim tenzijama u istočnoj Ukrajini, pri čemu je osuđeno intenziviranje nasilja u toj oblasti, naročitu u blizini grada Marijupolja, što je već dovelo do brojnih žrtava među civilnim stanovništvom, stoji u saopštenju TCG-a.

Konstatovano je da ovakvo nasilje predstavlja jasno kršenje slova i duha Protokola iz Minska.

TCG apeluje da tekuća neprijateljstva u Istočnoj Ukrajini budu odmah obustavljena i da se svi potpisnici dokumenata iz Minska što je pre moguće sastanu radi direktnih razgovora, najkasnije do početka naredne sedmice.

TCG ističe kako je u svako doba spremna za takav sastanak sa svim potpisnicima dokumenata iz Minska.

Apakan: Sraman napad na gusto naseljeno stambeno područje

Šef Specijalne monitorske misije OEBS-a u Ukrajini (SMM), ambasador Ertugrul Apakan opisao je granatiranje Marijupolja kao neodgovoran, neselektivan i sraman napad na gusto naseljeno stambeno područje, među čijim žrtvama su žene, deca i stari ljudi, saopštava OEBS.

"Najoštrije osuđujem ovaj nasilni akt i pozivam na temeljnu istragu tog incidenta. Takođe izražavam najiskrenije i najdublje saučešće porodicama žrtava i narodu Ukrajine", izjavio je Apakan.

Apakan ističe kako ova opasna situacija ne sme da se nastavi, kako je nužan trenutan prekid vatre, a kako zaraćene strane treba bez odlaganja da se vrate za pregovarački sto i da u potpunosti primenjuju sporazume iz Minska.

"Nažalost svedoci smo poslednjih nekoliko dana ekspanzije neselektivnog granatiranja u regionima Donjecka i Luganska, između ostalog i gusto naseljenih područja, kao što su gradovi Donjeck i Debalceve", napominje Apakan.

SMM je iznela predlog da doprinese ublažavanju tenzija oko i na Donjeckom aerodromu i obezbedi pomoć za ugroženo civilno stanovništvo koje se suočava s pogoršanjem humanitarne situacije, stoji u saoštenju OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: