Predejane u opasnosti od klizišta

Vodostaj reka Vrle, Kalimanke i Južne Morave kod Vladičinog Hana u stalnom je opadanju, ali su na teritoriji Predejana danas proradila klizišta.

Izvor: B92

Subota, 24.01.2015.

14:46

Default images

Kako je Tanjugu rekao član Gradskog Veća Leskovca Dejan Cakić, klizište je preseklo lokalni planinski put ka selima Bričevlje i Suševlje i odseklo pedesetak domaćinstava.

“Mehanizacija je stigla i radimo na uklanjanju nagomilane zemlje i kamenja, kako bi put bio što pre prohodan", kazao je Cakić.

Kako je Tanjugu izjavio predsednik opštine Vladičin Han Branislav Tošić, vodostaji reka su opali i trenutno nije ugroženo nijedno naselje na tom području.

"Mi smo zbog poplava uveli vanrednu situaciju na teritoriji opštine. Situacija je sada stabilna, vodostaj je opao za oko pola metra. Mi smo sinoć evakuisali šest porodica sa 22 člana među kojima ima i desetoro dece i oni su smešteni u školi “Branko Radičević”, rekao je Tošić.

Porodice koje su smeštene u sportskoj hali škole, kažu da je bujica naišla ođednom i da su se jedva spasili.

"Katastrofa je bila. Ođednom je naišla velika reka, jedva smo pobegli. Sve mi je uništeno, sve je pod vodom, a imam veliku kuću. Suprug je sad otišao ako može bar dokumenta da izvuče ali sumnjam“, kroz suze priča Rajna Novković iz Vladičinog Hana.

Pored Vladičinog Hana reka Vrla je prehodno veče poplavila i dvadesetak kuća u selu Prekodolce.

“Ovo je sve bilo poplavljeno. Voda je bila možda 80 santimetra i ušla je u kuće. Evo vidite svuda vlaga, blato”, kaže Slobodan Salimović iz Prekodolca.

Na području Leskovca u varošici Grdelica gde se juče izlila reka Južna Morava, vodostaj je takođe u opadanju.

"Bilo je jezivo dežurali smo do dva, pola tri noću sve dok nije počeo da opada vodostaj. Sad moramo da očistimo ovaj mulj i da sve operemo”, objašnjava Velimir Jović iz Grdelice.

Nakon potpunog povlačenja vode ekipe Zavoda za javno zdravlje obaviće dezinfekciju kuća i dvorišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: