Usvojen Zojin zakon

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su sa 175 glasova “Zojin zakon”.

Izvor: Beta

Petak, 23.01.2015.

18:02

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Zojin zakon obavezuje lekare da, ukoliko ne mogu da uspostave dijagnozu u roku od šest meseci, daju nalog da se uzorak tkiva i krvi pošalje u laboratorije u inostranstvu o trošku države.

Protiv zakona nije bio nijedan poslanik.

Predlagač zakona, poslanik DS Dušan Milisavljević, prihvatio je devet amandmana poslanika, od uloženih 19, kao i vladinih 26 amandmana.

Zakon o prevenciji i dijagnostici genetičkih bolesti, genetički uslovljenih anomalija i retkih bolest, što je pun naziv propisa, inicirali su roditelji Zoje Mirosavljević, koja je preminula od Batenove bolesti, a podršku zakonu dale su sve poslaničke grupe.

Zajednički stav svih poslaničkih grupa bio je da je društvo usvajanjem tog zakona preuzelo odgovornost za poboljšanje zdravstvenog sistema.

Milosavljević je tokom rasprave istakao da od retkih bolesti uglavnom boluju deca, koja su do sada bila potpuno nevidljiva za zdravstveni sistem, i rekao da i evropske zemlje imaju sličan zakon.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da su za lečenje te dece obezbeđena sredstva i da u nedavno formiranom fondu trenutno ima četiri miliona evra, a kasnije će to biti finansirano iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Usvajanjem zakona završena je vanredna sednica, a poslanici će u klupama biti ponovo u ponedeljak, kada će razmatrati izmene i dopune Zakona o odbrani i o vojsci.

Milisavljević: Nešto što ćemo sa ponosom pričati

Ministarstvo zdravlja Srbije je prvo na Balkanu koje dobija građanski zakon koji na jednom mestu tretira retke bolesti, rekao je poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević i dodao da Zojin zakon treba da bude na ponos Ministarstvu zdravlja, Skupštini Srbije i poslanicima.

Milisavljević je novinarima u Skupštini Srbije rekao da "vrlo mali broj" amandmana nije prihvaćen.

"Ovo je još jedan primer da možemo kada hoćemo, svi da budemo dobronamerni i da poboljšamo zakon. Taj zakon stoji godinu dana i duže, mogao je i u nekom ranijem periodu, u pređašnjem sazivu parlamenta da dobije predloge koji bi omogućili da se poboljša, ali nikad nije kasno", kazao je Milisavljević.

Zakon su inicirali roditelji Zoje Mirosavljević, koja je preminula od Batenove bolesti, a predlog zakona u skupštinsku proceduru uputio je Milisavljević.

"Ovo je jedan jedinstveni, lep dan za srpski parlamentarizam i nešto što ćemo sa ponosom pričati u vremenima koja dolaze. Naše Ministarstvo zdravlja prvo na Balkanu dobija građanski zakon koji na jednom mestu tretira retke bolesti i ovaj zakon treba da nam bude na ponos, i Ministarstvu i Skupštini Srbije i poslanicima", rekao je poslanik DS.

Milisavljević je podsetio da je Zojin zakon predat u proceduru u pređašnjem sazivu parlamenta kada je ministarka zdravlja bila Slavica Đukić Dejanović.

"Vanredni parlamentarni izbori su nas sprečili, inače smo ušli u razradu da i u pređašnjem sazivu parlamenta donesemo zakon. Nakon izbora Zlatibor Lončara za novog ministra, intenzivno smo komunicirali i radili na tom predlogu zakona i on je konačno tu. Ja ne mogu da poverujem da ćemo usvojiti jedan građanski zakon", kazao je Milisavljević.

On je dodao da je ovo možda primer saradnje Ministarstva zdravlja i poslanika ali i pokazatelj da za ovako važnu stvar "nema veze ko je iz koje stranke".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: