VBA da dâ informacije do ponedeljka

Kako je za B92 rečeno, policija i VBA do ponedeljka imaju rok da dostave informacije Odboru za bezbednost o navodima ombudsmana.

Izvor: B92

Petak, 23.01.2015.

16:27

Default images

Za to vreme vojska i VBA ćute deset dana, a ministar policije ponavlja da je zaštitnik građana pogrešio i da dokumenti koje je objavio nisu zvaničan stav ministarstva.

Kako je počeo incident u kome je povređen brat premijera? Da li su žandarmi bili napadnuti pa onda prekomerno reagovali ili su bez ikakvog povoda napali četiri NN lica? To su pitanja na koja ne postoji odgovor.

Iz zaključaka o pokretanju disciplinskog postupka protiv žandarma koje je objavio zaštitnik građana proizlazi da su žandarmi napadnuti i onda prekomernom silom reagovali.

Ministar Nebojša Stefanović tvrdi da to nije zvanični dokument, već interni, i ponavlja da to nije stav MUP-a

“Ne može zaštitnik građana da tvrdi da je nešto stav ministarstva unutrašnjih poslova kada ja kažem da nije Saša Janković je pogrešio. Sledeći put kad bude imao pitanja za MUP neka nas pozove, pojasnićemo mu”, naveo je Stefanović.

Stefanović je juče tvrdio da su to samo izjave žandarma koji su optuženi. Međutim, na dokumentu koji je potpisao komandat Žandarmerije o disciplinskom postupku zbog teške povrede dužnosti navodi se gotovo trideset službenih beležaka, a podsetimo, osumnjičeno je osam žandarma.

Policija je kontrolisala rad samo svojih službenika, a ne i ostalih učesnika u incidentu. Policija ne može da kaže ni da su se pripadnici Vojne policije i VBA u tom slučaju ponašali u skladu sa propisima, da li su smeli da uzmu snimke sa civilnih objekata, razgovaraju sa civilima pre policije, što proističe iz nalaza unutrašnje kontrole, koji je zaštitnik stavio na uvid javnosti.

A ministra odbrane opet nismo imali prilike da pitamo zakomentar u vezi sa svim navodima ombudsmana. Naime, on se, iako najavljen na zvaničnom sajtu ministarstva, nije pojavio na svečanosti u klubu Vojske

“Vojska, policija i službe bezbednosti moraju da se naviknu na kontrolu. Kontrole ovde nije bilo decenijama i sad svaka ta kontrola se doživljava kao ugrožavanje nekakvog integriteta, što je zaista zamena teza. Znajući delatnost ombudsmana, koja je već nekoliko godina vrlo ozbiljna i efikasna, ja verujem da je on istupio sa podacima, dakle, da nije izašao u javnost tek da nešto ispriča što nije tačno, već svakako ima relevantna saznanja”, navodi Bogoljub Milosavljević, profesor Pravnog fakulteta “Union”.

Podsetimo, sve je počelo kada VBA i Ministarstvo odbrane nisu želeli da postupe po zakonu i ombudsmanu dostave tražene informacije u vezi sa incidentom koji se dogodio za vreme Parade ponosa.

Zbog toga je zaštitnik građana otkazao i kontrolu u kojoj je trebalo da proveri i saznanja o nezakonitom radu VBA. Rad VBA u jednom delu može da kontroliše i skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti, koji se još nije sastao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: