Ulice u Bujanovcu menjaju nazive

Srpski članovi opštinske komisije za promenu naziva ulica u Bujanovcu saglasili su se sa promenom naziva 22 ulice u gradu.

Izvor: Beta

Petak, 23.01.2015.

14:41

Default images
foto: Tanjug

Nazive će promeniti uglavnom ulice u kojima žive Albanci, izjavio je jedan od članova opštinske komisije za promenu naziva ulica Miodrag Milković.

Odluku o promeni naziva 22 ulice u Bujanovcu podržali su na sednici Skupštine opštine i srpski odbornici, koji su svi deo vladajuće koalicije sa albanskom Demokratskom partijom Nagipa Arifija, koji je i predsednik opštine, i Pokretom za demokratski progres Jonuza Musliua, koji je i predsednik Skupštine opštine Bujanovac.

Milković je izjavio za agenciju Beta da među predlozima novih naziva ulica u Bujanovcu sa kojima se saglasila srpska strana nije bilo imena iz bliže istorije koja su neprihvatljiva za Srbe, kako je to bilo 2012. godine kada je tadašnja albanska koalicija tražila da ulice u Bujanovcu dobiju i neki od bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca.

"U 2013. godini formirana je nova komisija za promenu naziva ulica. Mi smo prihvatili razgovor na tu temu i postignut je konsenzus za promenu nekih naziva ulica jer smo smatrali da nije primereno da se ulica u kojoj žive isključivo Albanci zove Vojvoda Radomir Putnik ili Branko Radičević", kazao je Milković.

Prema njegovim rečima, srpski i albanski članovi opštinske komisije saglasili su se da se ove dve ulice ubuduće zovu Prizrenska i Đakovička.

Konsenzus između srpskih i albanskih članova komisije za promenu naziva ulica nije postignut oko promene naziva centralnog gradskog Trga Karađorđa Petrovića, za koji Albanci traže da se njegov naziv takođe promeni uz dva predloga - u Trg tolerancije ili Trg Skenderbega.

"Neće se menjati naziv Trga Karađorđa Petrovića, kao ni naziv glavne Karađorđeve ulice", izričit je Milković po pitanju stava srpske strane u Bujanovcu.

Ulice u Bujanovcu promeniće svoje nazive ako Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da saglasnost na odluku Skupštine opštine Bujanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: