Merkel: RUS narušila mir u Evropi

Nemačka kancelarka Angela Merkel optužila je Rusiju da je narušila mirni posleratni poredak u Evropi intervencijama u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.01.2015.

18:29

Default images

Ona je poručila da Evropa ne može da razmatra ukidanje ekonomskih sankcija Moskvi dok ona ne promeni kurs delovanja.

"Aneksija Krima nije bilo kakva aneksija. To je kršenje vrednosti koje su stvorile mirni poredak u Evropi nakon Drugog svetskog rata, pre svega u prihvatanju granica i poštovanju teritorijalnog integriteta", rekla je Merkelova.

"Ekonomske sankcije su neizbežne. One same po sebi nisu konačne. One mogu biti ukinute ako razlozi zbog koji su uvedene budu uklonjeni. Ali, nažalost, mi još nismo tu", dodala je Merkelova, a preneo Rojters.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke postigli su juče u Berlinu dogovor o demarkacionoj liniji na istoku Ukrajine od koje obe strane u sukobu treba da povuku svoje snage, ali to za sada nije sprovedeno.

Borbe između ukrajinske vojske i proruskih snaga intenzivirane su u i oko Donjecka, a prema saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane, poginulo je šest, a ranjeno 16 vojnika.

U odvojenom incidentu, u centralnom delu Donjecka, 13 ljudi je poginulo kada je jedan autobus u kome su se nalazili civili pogođen granatama.

Kijev i Moskva optužuju jedni druge za neuspeh primene sporazuma o prekidu vatre dogovorenog prošlog septembra u Minsku, kako bi se okončao konflikt na istoku Ukrajine, u kome je, prema procenama Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, poginulo 4.700 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: