Janković: Objaviću dokumenta o VP

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da će danas objaviti dokumenta na kojima temelji krivičnu prijavu protiv dvojice pripadnika Vojne policije

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

13:54

Default images
Foto: B92

"Odmah nakon ovog razgovora otići ću u svoju kancelariju i to će biti urađeno", rekao je Janković za Radio Slobodnu Evropu.

On je, na pitanje da li se može reći da je takao u osinjak, rekao da je to njegov posao.

"Nisam imao nikakve iluzije da li će se desiti deo od ovoga što se dešava, ali upravo zbog toga zaštitnik građana postoji, da bi u ime građana vršio kontrolu rada vlasti", rekao je Janković i dodao da su takvi slučajevi prelomni i da se sad pokazuje čemu uopšte služe nezavisni kontrolni organi.

Ombudsman Janković saopštio je 14. januara da je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave Vojne policije zbog napada na pripadnike Žandarmerije kada su se žandarmi sukobili sa četiri osobe, od kojih su dve braća premijera Srbije i gradonačelnika Beograda.

Janković je juče za B92 izjavio da prima pretnje i da su mu, umesto kritika, upućene najružnije lične diskvalifikacije.

"Da sam iznenađen - nisam, da tome treba stati na put - treba, ali prioritet i dalje mora da bude da li VBA i drugi vojni organi poštuju zakone", rekao je Janković.

Stefanović: Ne mogu sprečiti ombudsmana da objavi dokumente

Ministar Stefanović izjavio je da ne može da spreči ombudsmana Sašu Jankovića da objavi bilo koji dokument koji o tome postoji.

Stefanović je u izjavi novinarima ponovio da ono što je u vezi s tim incidentom izašlo iz MUP "i što ima zvaničan karakter mogu biti samo dokumenta koja su potpisali osumnjičeni pripadnici Žandramerije".

Prema njegovim rečima, radi se ili o njihovim službenim izjavama ili se radi o dokumentima koji se zovu izveštaj o upotrebi sredstva prinude koje su potpisali ti isti žandarmi.

"Ne postoji dokument koji je potpisao jedini organ u MUP koji je nadležan za sprovođenje zakonitosti ...to znaju svi koji su pravnici, čak i oni koji nisu, a to je Sektor unutrašnje kontrole", rekao je on.

Stefanović je rekao i da se MUP konsultovao sa tužilaštvom i da ono "nije bilo za to da mi objavljujemo takav dokument zato što je postupak u toku".

"Ja ne mogu da sprečim zaštitnika građana da objavi bilo kakav dokument čak i postupka koji je u toku, ali u svim dokumentima će se videti da je ovo što sam rekao istina", rekao je Stefanović.

Napomenuvši da ne može da ulazi u to "da li bi neko voleo da je drugačije", on je rekao da Sektor unutrašnje kontrole jedini ima mandat da izvrši istragu.

"Ne može istragu da izvši neki drugi organ unutar MUP, rekao je Stefanović.

On je ponovio i da Sektor ima detaljan izveštaj i da je nakon istrage i dao svoje mišljenje, u kome je optužio sedmoricu žandarma i podneo krivične prijave.

Napominjući da ne želi da prejudicira sudski proces, Stefanović je istakao da "ne želi da neko u ime MUP-a kaže nešto što nije tačno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: