Nikolić: Crkva i ja isto o Kosovu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se s patrijarhom srpskim Irinejom u zgradi Patrijaršije i s njim razgovarao o predlogu konačnog rešenja za Kosovo.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.01.2015.

12:27

Default images
Foto: Tanjug

Nikolić, koji se često sastaje i razgovara s patrijarhom SPC, rekao je da će njegova platforma, koju je nedavno najavio, ići u pravcu onog što Srbija može da prihvati kao konačno rešenje, a da ne ugrozi svoj suverenitet i teritorijalni integritet

Nikolić je, posle sastanka koji je trajao skoro dva sata, rekao novinarima da on i Sinod imaju "veoma bliska razmišljanja" o tome. "Razgovarali smo o Kosovu i Metohiji, o sudbini naroda, teritorije, Srpske pravoslavne crkve, bezbednosti na KiM, o tome kako ja zamišljam to rešenje", rekao je Nikolić.

On je napomenuo da su to još samo razgovori i konsultacije, da još nije nije oblikovan dokument koji bi on predstavio predsedniku vlade, a potom i javnosti.

"Izneo sam neka svoja razmišljanja i nisam naišao na negodovanje ili nesporazume sa svetim Sinodom. Dakle, mi tu negde veoma blisko razmišljamo o tome kako bi to trebalo da izgleda do kraja", rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje u kojem će pravcu ići rešenje, Nikolić je odgovorio: "U pravcu onoga što Srbija može da prihvati kao konačno rešenje, a da ne ugrozi svoj suverenitet i teritorijalni integritet."

Upitan kada će javnost moći da vidi taj dokument, on je odgovorio da će se o tome blisko i intenzivno dogovarati s premijerom Aleksandrom Vučićem zato što takav dokument zahteva opštu saglasnost, ili bar saglasnost skupštine za ono što vlada u ime predsednika bude predložila.

"To nije dokument na kojem bismo se prepirali, to je dokument na kojem moraju da se pronađu rešenja iza kojih će stati vlada kao organ koji to treba da sprovede i koji pregovara u Briselu", istakao je Nikolić.

On je pozvao na strpljenje, rekavši da najpre treba da prođe prvi sastanak Beograda i Prištine u Briselu, predviđen za 9. februar, "u pokušaju da se nastavi tamo gde je stalo poodavno".

"Čini mi se da smo za to vreme svi imali vremena da razmislimo o onome šta se dešava i onome šta nas čeka i da shvatimo da, po meni, odugovlačenje i gubljenje vremena nikako ne ide na račun Srbije", rekao je predsednik Srbije.
Foto: Tanjug
Nikolić je rekao da je s patrijarhom razgovarao i o problemima u funkcionisanju Crkve, o njenom odnosu prema državnim organima, kao i o pitanju povraćaja imovine.

"Crkva ima zabrinutost za dešavanja na Kosovu i Metohiji i mislim da je u pravu njegova svetost i Sinod kada žele da budu informisani o tome šta se radi, dokle se stiglo", rekao je predsednik.

Nikolić je dodao da, kao pripadnik SPC, uvek želi da zna stavove Sinoda i da razmena mišljenja s patrijarhom pomaže "da mnoge stvari budu jasnije".

"Mislim da je potreba da se češće sastajemo sada veoma izražena u vreme ili u godini kada ćemo možda biti na velikim iskušenjima i rešavati velika srpska pitanja", zaključio je predsednik Srbije.

Nikolić se od stupanja na funkciju predsednika često sastajao s patrijarhom, a najviše susreta bilo je tokom 2013. godine, kada su se sastali najmanje šest puta: dva puta u februaru, aprilu, dva puta u maju i u septembru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: