Porošenko:9000 ruskih vojnika u UKR

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je rekao da se na teritoriji njegove zemlje nalazi najmanje 9.000 ruskih vojnika, upozorivši da je reč o agresiji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.01.2015.

16:35

Default images

On je dodao i da je situacija na istoku Ukrajine poslednjih dana veoma zabrinjavajuća.

"Oko 9.000 vojnika Ruske Federacije nalazi se na mojoj teritoriji, uključujući najmanje 500 tenkova i teške artiljerije, kao i oklopnih vozila", rekao je Porošenko u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Ako to nije agresija, šta je onda agresija", dodao je Porošenko.

Porošenko je istakao da Rusija mora da sprovede mirovni plan u pet tačaka, sastavljen prošle godine.

Prozapadni ukrajinski lider naglasio je i da ne postoji vojno rešenje devetomesečnog sukoba u kojem je poginulo najmanje 4.800 ljudi i uništio ukrajinsku ekonomiju.

On, međutim, insistira, da je ključ za uspostavljanje mira u rukama Rusije.

"Rešenje je vrlo jednostavno. Zaustaviti snabdevanje oružjem. Zaustaviti snabdevanje municijom. Povući vojsku i zatvoriti granicu. Veoma jednostavan mirovni plan", poručio je Porošenko.

Ukrajinski predsednik takođe je ocenio da je Ukrajina ujedinjena kao nikad ranije, posle slobodnih izbora održanih prošle godine, jer se moglo glasati o svim pitanjima, pa i o jeziku.

Porošenko je dodao da je ponosan što je učestvovao u maršu "Ja sam Šarli" u Parizu, ali je podsetio da je nekoliko dana kasnije autobus u Ukrajini raznela ruska raketa i simbolično, pokazao tokom govora, deo tog autobusa.

Ukrajinski predsednik rekao je i da će Ukrajina za dva godine biti energetski nezavisna od Rusije.

Takođe danas, Porošenko je za televiziju Blumberg rekao da je Rusija poslala još 2.000 vojnika u istočnu Ukrajinu, kao pomoć proruskim snagama u borbi protiv ukrajinske vojske.

Upitan da li ova situacija može da eskalira i pretvori se u rusku invaziju, Porošenko je odgovorio da gledaoci tog kanala treba da procene da li će slanje još 2.000 ruskih vojnika prerasti u invaziju, preneo je Gardijan.

Porošenko je rekao i da je, iako su ukrajinske oružane snage veoma dobre, potrebna međunarodna koordinacija.

Na pitanje kada je, po njegovom mišljenju, situacija eskalirala do ove tačke, Porošenko je odgovorio:

"Mislim da je bolje da pitate Rusiju. Ukrajina nije načinila nijedan jedini korak kako bi izazvala eskalaciju. Mi smo otvoreni za diskusiju s Rusijom".

Porošenko će skratiti svoj boravak na ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj i danas će se vratiti u Ukrajinu "zbog pogoršanja situacije" na istoku zemlje, izjavio je danas njegov portparol Svjatoslav Cegolko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: