Klaus: Krim nije pripadao Ukrajini

Bivši predsednik Češke Vaclav Klaus ističe da Krim nije pripadao Ukrajini i poručuje da je rešenje krize moguće samo postići pregovorima.

Izvor: B92

Sreda, 21.01.2015.

10:16

Default images
Foto: Beta/AP/Arhiva

Međutim, Klaus kaže da ukrajinsko rukovodstvo za to nije sposobno.

"Stanje u Ukrajini je već predugo tragično i potrebno je što brže nešto učiniti. Međutim to ne znači nikakvu intervenciju spolja, već rešenje može biti pronađemo samo pregovorima, kroz kompromis. Šteta što političko rukovodstvo u Ukrajini za to nije sposobno", naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku Prese.

Klaus je podsetio da ima dobro iskustvo jer je bio svedok podele Češko-Slovačke.

Čitav život sam tamo živeo i ideja o podeli zemlje je bila za mene glupost i bio sam protiv. Međutim video sam da Slovaci žele stvarno da budu samostalni i onda sam razumeo da je jedino rešenje kompromis, podela. Slično mora uslediti i u Ukrajini, poručio je češki političar.

Klaus je ujedno istakao da se u Ukrajini ne radi o ukrajinsko-ruskom konfliktu, što se u zapadnoj Evropi tvrdi.

Za mene je ovaj konflikt Evropa i SAD protiv Rusije, a Ukrajina je samo pasivni instrument u tom sporu, smatra nekadašnji češki predsednik.

Prema njegovim rečima Ukrajina je zemlja u kojoj postkomunistička transformacija gotovo ne postoji i koja je, u poređenju sa drugim srednje i istočnoevropskim zemljama je neuspeh, što je, kako je podvukao, uzrok konflikta.

On kaže da je Ukrajina podeljena zemlja, koja je veštački napravljena i koja nema autentičnu teritoriju niti homogeno stanovništvo, a zbog čega je transformacija bila teža nego negde drugo.

Aktuelna kriza, kako dodaje, je rezultat težnji da se Ukrajina natera na odluku da li će se prikloniti zapadu ili istoku, a pred takvu odluku staviti zemlju znači uništiti je.

Nisam advokat Vladimira Putina ili Rusije, i naša istorija za vreme komunizma je uvek bila usmerena protiv Rusije. Ja tražim samo istinu i prema mom mišljenju je Rusija bila naterana na reakciju na Krimu, a ne akciju, objasnio je Klaus dodajući da je to bila reakcija na Majdan, događaje u Kijevu, na napade na rusko stanovništvo.

Potpuno je jasno da Krim ne pripada Ukrajini, već je uvek bio deo Rusije. Unutrašnja kriza u Ukrajini je za mene glavni uzrok. Bez Majdana ne bi bilo aneksije Krim, uveren je on.

Upitan da li bi kao predsednik prihvatio kada bi jedna susedna zemlja anektirala deo državne teritorije, Klaus je istakao da to pitanje ne može tako prihvatiti.

U svakom slučaju ne bih prihvatio takav razvoj kao u Ukrajini u mojoj zemlji. Ja bih ranije počeo da razgovaram sa opozicijom, ali to političari u Ukrajini, nažalost, nisu učinili. To je za mene uzrok, a sve drugo su posledice, kaže Klaus.

On se osvrnuo i na terorističke napade u Francuskoj dodajući da su uzroci u pogrešnoj politici zbog omogućavanje invazije migranata.

Prema njegovim rečima bogati Evropljani ne žele više da obavljaju pojedine delatnosti i pozvali su radnu snagu iz Turske i drugih zemalja, što je bila greška.

On smatra da je glavni problem lažna ideologija multikulturalizma, koja se mora što pre zaboraviti jer uništava društvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: