Koga sve pogađa kriza u Jemenu

Oči svetske javnosti ponovo su uprte u Jemen, bliskoistočnu zemlju od strateškog značaja za SAD i zalivske zemlje

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 19.01.2015.

11:55

Default images
Foto: Beta/AP

Jemen je u centru pažnje posle najnovijih sukoba između vojske i pobunjenika Huti, ali i terorističkih napada u Francuskoj, za koje je odgovornost preuzeo ogranak Al Kaide u Jemenu.

Jemen zauzima strateški položaj pošto se na severu graniči sa Saudijskom Arabijom, glavnim izvoznikom nafte, dok na jugu izlazi na Adenski zaliv, ključnu rutu pomorskog transporta.

Najsiromašnija zemlja na Bliskom istoku nestabilna je od svrgavanja predsednika Alija Abdulaha Saleha 2011. godine, u okviru "Arapskog proleća", budući da Huti i Al-Kaida pokušavaju da popune vakuum nastao u vlasti.

Proteklih godina, Jemen je bio poprište žestokih sukoba između vladinih snaga i Hutija na severu, ali i separatističkog pokreta na jugu zemlje. Pored toga, zemlju potresaju i okršaji suparničkih plemena i paravojnih formacija, kao i napadi Al Kaide.

Nestabilnosti doprinose i slaba uprava, raširena korupcija, siromaštvo, visoka stopa nezaposlenosti, loša infrastruktura, slabe socijalne usluge i neravnomerna raspodela moći i resursa, a od 25 miliona stanovnika, 10 miliona je na ivici siromaštva i gladi, navodi britanska mreža BBC.

U Sani su danas izbili najnoviji sukobi između vojske i boraca grupe Huti, šiitske pobunjeničke grupe poznate i pod nazivom "Ansar Alah" ("Božji sledbenici"), koja je u septembru preuzela kontrolu nad glavnim gradom, kao i centralnim i zapadnim delovima zemlje.

Veruje se da Huti stoje i iza nedavne otmice šefa kancelarije jemenskog predsednika Ahmeda Avada bin Mubaraka, bivšeg predstavnika Južnjačkog pokreta, koji se zalaže za autonomiju ili secesiju nekada nezavisnog juga.

Sunitska Saudijska Arabija veruje da pobunjenike vojno, finansijski i politički podržava šiitski Iran, što i Teheran i Huti demantuju.

Zapadna štampa naziva Jemen "zemljom koja izvozi terorizam", a Vašington smatra da je Al Kaida tu najaktivnija i nastoji da, kombinacijom napada bespilotnim letelicama i podrškom antiterorističkim akcijama lokalnih snaga bezbednosti, suzbije njeno delovanje.

Prema podacima jemenske nacionalne službe bezbednosti, u toj zemlji se nalazi oko 1.000 pripadnika Al Kaide iz 11 zemalja.

Al-Kaida Arabijskog poluostrva (AQAP) preuzela je odgovornost za napad 7. januara na redakciju francuskog satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo", u kojem je ubijeno 12 ljudi.

AQAP je nastao 2009. godine spajanjem ogranaka Al Kaide u Saudijskoj Arabiji i Jemenu, a utvrđeno je da su se braća Šerif i Said Kuaši, izvršioci napada u Parizu, obučavali u logoru za obuku te terorističke organizacije u Jemenu, podseća Dojče vele.

Grupa je i ranije organizovala napade daleko od svoje baze, u kakve spada i neuspeli napad na američki putnički avion iznad Mičigena na Božić 2009. godine.

Napadi američkim bespilotnim letilicama, prema uverenju stručnjaka, nisu previše naškodili AQAP-u, a kritičari strahuju da su čak bili kontraproduktivni.

Naime, prema navodima Biroa za istraživačko novinarstvo, od 2002. do 2014. godine je izvedeno najmanje 80 takvih napada, u kojima je poginulo skoro 50 ljudi, među kojima više desetina civila, uključujući decu, što je moglo da podstakne simpatizere terorističke organizacije da joj se pridruže.

Huti zauzeli državnu novinsku agenciju i televiziju

Jemenska ministarka informisanja Nadia Sakaf izjavila je danas da su šiitski pobunjenici iz plemena Huti zauzeli državnu novinsku agenciju i televiziju, nazivajući to "korakom ka državnom udaru".

Sakaf je rekla da je izveden napad na kolonu vozila u kojoj je bio premijer Jemena.

Huti i vojska od jutros vode žestoke borbe koje su počele razmenom vatre blizu predsedničke rezidencije u glavnom gradu Sani. Sukobi su nastavljeni iako zvaničnici tvrde da je postignut dogovor o primirju.

Očevici su izjavili agenciji Asošiejted pres da su na ulicama videli tela poginulih, da su čuli pucnjavu iz mitraljeza i da su padale bombe oko palate, iz koje se dizao crni dim.

U izveštaju televizije Hutija Al Masera optužuje se vojska da je bez razloga otvorila vatru na patrolu pobunjenika kod palate.

Zvaničnik jemenske vojske, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je za AP da su Huti isprovocirali napad kada su prišli položajima vojske i postavili svoje kontrolne punktove.

Ministarka Nadia Sakaf izjavila je ranije da je predsednik Abed Rabo Mansur Hadi postigao dogovor s pobunjenicima i da će tokom dana imati hitan sastanak sa svojim političkim savetnicima i predstavnicima pobunjenika.

Konvoj u kojem je bio premijer Haled Bahah napadnut je kada je krenuo na sastanak s predstavnicima Hutija, ali za sada nije poznato da li je premijer povređen.

Huti koji čine oko 30 odsto stanovništva, prošlog septembra su zauzeli velike delove Jemena, uključujući glavni grad Sanu, u okviru dugotrajne borbe za vlast s Hadijem.

Prethodnih dana Huti su oteli šefa Hadijeve kancelarije kako bi, kako su saopštili, sprečili planirani sastanak o novom ustavu koji predviđa podelu zemlje na šest federalnih regiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: