Zašto Gašić ćuti o prisluškivanju

Ni šest dana nakon što je zaštitnik građana saopštio da mu je onemogućena kontrola VBA ministar odbrane ne želi da odgovara na pitanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.01.2015.

16:22

Default images
Foto: Tanjug

Ministar odbrane i načelnik Generalštaba bili su na svečanosti na Vojnoj akademiji. Ipak, ni to nije bila prilika da dobijemo odgovore na pitanja.

"Sve što sam imao rekao sam vam malopre", prokomentarisao je Gašić. Na insistiranje novinarke i pitanja "Ali ne, niste nam odgovorili na pitanja o VBA. Da li VBA prisluškuje?", ministar se okrenuo i otišao.

Ni načelnik Generlštaba Ljubiša Diković nije želeo da odgovara na pitanja.

B92 je još u sredu poslao pitanja Ministarstvu odbrane: Da li su u slučaju incidenta tokom Parade ponosa pripadnici vojne policije i VBA nezakonito postupali, zašto podatke i informacije o tome nisu dostavili ombudsmanu? Interesovalo nas je i ima li Ministarstvo odbrane podatke o nepravilnostima u radu vojne službe među kojima i - prati li vojna služba lidere sindikata, nosioce pravosudnih funkcija, kao i da li je ulazila u komunikacije građana bez odluke suda.

"To je zaista slučaj koji treba ispitati do kraja, treba ustanoviti da li je prisluškivanja bilo ili nije bilo. Ukoliko ga nije bilo treba jasno reći da nije bilo, da su te informacije moguće, a ukoliko ga je bilo, treba jasno ukazati ko je to uradio, ko je prekršio zakon i on treba da snosi odovornost. Bilo bi najgore da ovaj slučaj ostane nerazjašnjen kao i mnogi prethodni", smatra vojni analitičar Zoran Dragišić.

Zaštitnik građana saopštio je da mu je onemogućena kontrola u slučaju incidenta koji se desio za vreme Parade ponosa i da je zbog toga što VBA odlučuje kada će biti kontrolisani otkazao sistemsku kontrolu rada te službe i provere saznanja o nezakonitom radu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: