EU: Veliki strah od džihadista

Posle sukoba policije i islamskih terorista u Belgiji, putnici ka muslimanskim zemljama su naročito na briselskom aerodromu podvrgnuti najoštrijoj kontroli.

Izvor: Beta

Nedelja, 18.01.2015.

14:47

Default images

Ali, osoblje obezbeđenja je temeljito, po triput, i to uz pomoć policajaca i dresiranih pasa, pretresalo i putnike koji su avionima "Er Srbije" kretali za Beograd.

To nije bilo slučajno, jer se u obaveštajnim i policijskim krugovima Evropske unije s velikom pažnjom motri i na Balkan kao put kojim su se nasilni islamski teroristi već kretali, odlazeći i dolazeći, bežeći iz Evropske unije, a evropska policijska agencija Europol je stavila do znanja da šverc oružja za islamske ekstremiste dolazi iz Turske i sa Zapadnog Balkana.

Ekstremisti koji su ubili novinare francuskog lista Šarli ebdo, policajce i ljude u jevrejskoj samoposluzi u Parizu su, po navodima medija, oružje delom kupili od švercera na briselskoj Južnoj železničkoj stanici, gde stižu i oružje i municija s Balkana. Fotografija čaure s oznakama fabrike iz bosanske fabrike u Konjicu su objavili svi mediji.

Islamski mudžahedini, a državljani Francuske, još posle završetka rata u Bosni su došli na sever Francuske i počinili niz zločina, ubistava i napada na policiju.

Sada su italijanske vlasti, samo od početka januara, proterale sa severa Italije desetak imama koji su obavljali islamističku indoktrinaciju i vrbovali muslimane za odlazak u rat na strani "Islamske države" u Siriji i Iraku.

Prošle godine je proterano trinaest imama koji su propovedali nasilje, a među njima su bili i islamski propovednici iz Bosne, iz zemalja Magreba i Bliskog istoka, piše torinski list "Stampa".

Zvaničnici službi za suzbijanje terorizma su italijanskim medijima preneli da se iz Sirije u Italiju vratilo deset džihadista, "rešenih da počine atentate", a da su "džihadisti iz Italije otišli u Bosnu da se snabdeju lažnim dokumentima".

“Stampa" navodi da je utvrđeno da su ti džihadisti "mašinske puške i bombe mogli da kupe kod Sirijaca i Čečena, ali je drugačiji put da se dobiju lažni dokumenti... tu u prvi plan izbija uloga bosanskih muslimana, spremnih da prodaju savršeno falsifikovane lične isprave".

Pažnji nije promaklo da se željena tvorevina ekstremista "Islamske države" - "kalifat" u Siriji i Iraku, na svojoj crno obojenoj mapi proširila i uključila - i Srbiju i ceo Balkan.

Europol veliku pažnju usmerava i na Balkan, zahtevajući mnogo veću saradnju s policijama tamošnjih država, posebno jer su već pooštrene kontrole na spoljnim granicama "šengenskog prostora", a biće još mnogo oštrije što upravo dokazuje krajnje temeljit pretres putnika "Er Srbije".

Koordinator Evropske unije za suzbijanje terorizma, Žil de Kerkov je belgijskom listu "Soar" izjavio da je teroristička pretnja i dalje krajnje velika, i da "cela Evropa zato mora delovati mnogo brže i krajnje ozbiljno".

Evropski mediji su preneli upozorenja evropskih obaveštajnih i policijskih izvora da dvadeset islamističkih ćelija u Evropi sprema atentate, i da 120 do 180 terorista priprema napade u Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji i Holandiji.

Čak i neki najviši evropski zvaničnici govore da je nastao svojevrsni rat protiv ekstremista koji bi da udare na temelje evropske civilizacije, demokratije i sloboda.

Upozorenja da opasnost islamskog ekstremizma vreba i na Balkanu, kao i sa Balkana, bilo je i ranije.

Tako je u analizi "Džihadizam, radikalni islam, terorizam i Zapadni Balkan", pripremljenoj za novembarski susret svetskih ličnosti Trilateralne komisije u Beogradu, naglašeno da je taj "ceo region pred teškim izazovom", posebno ako se u svoje zemlje vrati nekoliko stotina džihadista sa Zapadnog Balkana koji ratuju u Siriji i Iraku.

U analizi je takođe rečeno da je muslimansko stanovništvo Zapadnog Balkana možda najumerenije i najliberalnije u poređenju sa ostalim muslimanima sveta.

Ali, predočeno je da su islamski džihadisti napravili uporišta u Bosni tokom rata 1990-ih godina, i da je iz Saudijske Arabije u Bosnu naročito prodro vehabijski fundamentalizam, dok je "domaći islamski fundamentalizam izrastao" i na Kosovu, u Albaniji, Makedoniji i u Sandžaku u Srbiji i Crnoj Gori.

"Iako je stalno stavljano do znanja da radikalni nacionalnizam predstavlja veliki izvor nestabilnosti, nikako se ne sme smetnuti s uma da je radikalni islam takođe pretnja na Zapadnom Balkanu", predočeno je učesnicima sastanka Trilateralne komisije.

"Velika je verovatnoća da bi svaka zajednica koja bi se našla na udaru terorizma, uzvratila i potencijal zaoštravanja nasilja je veliki", kako se upozorava i posebno ukazuje na primer Makedonije, "gde bi teroristička pobuna bila poražavajuća".

"Ratnohuškački ekstremisti postoje na svim stranama i teroristički akti su savršen okidač koji region može gurnuti nazad u rasulo 90-ih godina" što se može dogoditi, zaključuje se u analizi, ako bi se balkanski džihadisti vratili iz Sirije i Iraka, uz ratno iskustvo i borbenu obuku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: