Netanijahu kritikuje odluku MKS-a

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu večeras je ponovo kritikovao odluku Međunarodnog krivičnog suda da pokrene ispitivanje mogućih ratnih zločina.

Izvor: B92

Subota, 17.01.2015.

21:34

Default images

On je istakao da "Izrael u potpunosti odbacuje tu skandaloznu odluku".

"Nakon te apsurdne odluke, Hamas je već najavio da će tužiti Izrael," naveo je Netanijahu u saopštenju, dodavši: "Ne bih bio iznenađen ako uskoro čujemo sličnu stvar od Hezbolaha, ISIL-a i Al Kaide. Do koje dubine apsurdnosti je MKS potonuo?"

Tužiteljka MKS-a je u petak najavila početak preliminarnog ispitivanja, kojim će se "potpuno nezavisno i nepristrasno" proveriti zločini koji su se možda desili od 13. juna prošle godine, što otvara put mogućim optužbama i protiv Izraelaca i protiv Palestinaca.

"Tužilac tog tribunala je odlučio da pokrene ispitivanje države Izrael, od svih zemalja", rekao je Netanijahu, istakavši da njegova zemlja "štiti građane od Hamasa, ekstremne islamističke terorističke organizacije, čija povelja poziva na ubijanje Jevreja, ma gde da su".

"To je isti Hamas koji je u savezu sa Palestinskom upravom i čiji su zločinci ispalili hiljade raketa na građane Izrael prošlog leta," dodao je Netanijahu.

On je takođe rekao da je odluka MKS-a protivna ključnim razlozima zbog koga je taj međunarodni tribunal osnovan.

"Taj tribunal je osnovan, između ostalog, nakon genocida šest miliona Jevreja od strane nacista. Ovim potezom jako nepravednim potezom Palestinci koriste tribunal protiv države Jevreja, koja štiti sebe od ubilačkog terora, a koji napada i nas i i ceo svet. Zaista nema većeg apsurda," ocenio je izraelski premijer.

Izraelski ministar odbrane Moše Jaalon takođe je kritikovao odluku suda sa sedištem u Hagu, označivši je "licemernom i skandaloznom".

On je u saopštenju dodao da taj potez ohrabruje teror, umesto da se bori protiv njega.

"Dok terorističke organizacije pucaju iz naseljenih centara u Pojasu Gaze na druge populacione centre u Izraelu i dok islamistički terorizam diže glavu u Evropi i preti zemljama slobodnog sveta, haški tribunal odlučuje da preduzme korak koji nema veze s realnošću," ocenio je Jaalon.

On je naglasio da se država Izrael i izraelska armija suprotstavljaju terorističkim organizacijama, koje ne znaju granice i to čine pridržavajući se moralnih vrednosti i pokušavajući da minimiziraju povredu civila.

Jaalon je rekao da MKS mora istražiti "palestinski teror i hušknje i sistematsko ubijenje stotina hiljada u arapskim zemljama, a ne demokratsku državu koja brani sebe i ima nezavisan i objektivan pravni sistem".

Ministarka pravde Cipi Livni najavila je da će izraelska vlada stajati čvrsto protiv svakog unilateralnog koraka Paletinske uprave i boriti se protiv procesa MKS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: