"Korak unazad za medijske slobode"

Odluka suda u Skoplju da jednog novinara pošalje na izdržavanje zatvorske kazne, predstavlja ozbiljan korak unazad za medijske slobode, saopštio je OEBS.

Izvor: B92

Subota, 17.01.2015.

12:16

Default images

"To što je (Tomislav) Kezarovski dodatno lišen slobode je neprihvatljivo", rekla je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

"Uvek sam priznavala i naglašavala značaj vladavine prava i rada sudstva, ali ova presuda i ishitreno hapšenje prošle noći veoma su razočaravajuć i nesrazmeran odgovor", istakla je Mijatović.

Nakon pet meseci provedenih u pritvoru pre početka suđenja, Kezarovski je osuđen u oktobru 2013. za članak koji je napisao 2008. za časopis "Reporter 92" u kome navodno otkriva identitet svedoka u slučaju ubistva.

Novinar se od tada nalazi u kućnom pritvoru.

Na osnovu žalbe na presudu, kazna mu je smanjena sa 4,5 na dve godine, ali je sud doneo odluku da ostatak kazne Kezarovski provede u zatvoru.

Policija je u večernjim satima 16. januara uhapsila Kezarovskog u njegovoj kući i odvela ga u zatvor.

"Zatvaranje novinara zbog onog što kažu ili napišu je neprihvatljivo u demokratiji. Odluka da se zatvori Kezarovski uspostavlja opasan presedan za slobodu medija i istraživačko novinarstvo", kazala je Mijatović.

"Krajnje je vreme za vlasti u državi da smanje pritisak na medije i poštuju slobodne i kritičke glasove. Kezarovski treba odmah da bude oslobođen", dodala je Mijatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: