Advokati obustavljaju štrajk čim...

Skupština Advokatske komore Srbije je donela odluku koja vodi prekidu štrajka, ali tek kad Skupština usvoji dogovorene izmene i dopune zakona.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 16.01.2015.

17:37

Default images

U pitanju je uslovna odluka o prekidu protesta i do prekida protesta će doći kada se u skupštini usvoje dogovorene izmene i dopune propisa o javnom beležništvu, odnosno kada budu objavljene u Službenom glasniku.

Izvor iz Advokatske komore je rekao agenciji Beta da su 63 člana Skupštine AKS glasala za sporazum te komore s Ministarstvom pravde o rešavanju spornih pitanja koja su bila uzrok štrajka.

Protiv tog sporazuma bila su četiri člana Skupštine AKS, a jedan je bio uzdržan.

Prethodno je Konferencija AKS preporučila Skupštini AKS da prihvati sporazum koji su usaglasili stručni timovi advokature i Ministarstva pravde, koji se odnosi na izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

Ministarstvo pravde bi u ponedeljak moglo da Vladi preda nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju, koje su usaglasili stručni timovi.

Pošto Vlada usvoji predloge izmena zakona, uputiće ih skupštini na usvajanje po hitnoj proceduri. Skupština bi mogla da se sastane u vanrednom zasedanju za desetak dana, tako da bi do kraja meseca advokatura mogla da počne sa radom.

Advokati u celoj Srbiji počeli su protest sa obustavom rada 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde. Drugi zahtev je usvojen izmenom Uredbe krajem prošle godine, a treći smena ministra nije bio uslov za prekid štrajka.

Ministarstvo će odmah reagovati

Ministarstvo pravde će u rekordnom roku da inicira postupak izmena i dopuna zakona koji se tiču javnog beležništva u skladu sa sporazumom koji su postigli stručni timovi Ministarstva i Advokatske komore Srbije, izjavio je pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović.

"Ministarstvo će da uradi sve što je do njega da pokrene postupak. Drugo je do Skupštine Srbije, ali mislim da će Skupština imati razumevanja za situaciju i da od nje možemoočekivati da će nam izaći u susret i blagovremeno usvojiti predložene izmene i dopune zakona", rekao je Backović Tanjugu.

Backović je naglasio da je Ministarstvo pravde veoma zadovoljno zato što je advokatura Srbije danas prihvatila sporazum stručnih timova AKS i Ministarstva.

"Mislim da je to bila prava odluka, odluka u interesu građana", rekao je on.

Backović je naglasio potrebu da se pravosuđe što pre odblokira i napomenuo i da bi bilo neophodno da se što pre advokati vrate na posao i počnu da pristupaju sudovima, kako bi i građanima omogućili pristup sudu.

Skupština AKS usvojila je danas sporazum stručnih timova Ministarstva pravde i AKS o izmenama i dopunama propisa o javnom beležništvu i odlučila da se protest koji traje već četiri meseca, prekine kada te izmene usvoji Skupština i kada se one objave u Službenom glasniku.

Kako stvari stoje Ministarstvo pravde bi u ponedeljak moglo da Vladi preda nacrt izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti, Zakona o vanparničnom postupku, Porodičnog zakona i Zakona o nasleđivanju koje su usaglasili stručni timovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: