Studenti protiv srpskog ministra

Pedesetak studenata Prištinskog univerziteta protestovalo je u Kosovu Polju ispred Ministarstva za zajednice i povratak.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

19:47

Default images

Oni traže od premijera Ise Mustafe da razreši ministra Aleksandra Jablanovića zbog uvreda na račun majki iz Đakovice i istorije Kosova.

Na ogradu Ministarstva za zajednice i povratak, kako javljaju prištinski mediji studenti su okačili fotografije masakra u Račku koji se desio na današnji dan pre 16 godina.

Na jednoj od fotografija pisalo je: "Mali Jablanoviću, ovo je masakr koji je počinila država Srbija, ne zaboravi".

"Jablanović se danas, verujem, neće osećati dobro kada vidi ove masakre za koje, kako je rekao nije znao. Verujem da se neće osećati dobro ni zato što je danas 16. godina od masakra u Račku. Na ovaj način želimo da poručimo Jablanoviću da Kosovo nije Srbija, Kosovo nije Metohija, Kosovo je Republika", rekao je student Arijan Janova.

Tokom protesta koji je završen mirno zgradu ministratva obezbeđivali su pripadnici Kosovske policije. Za sutra je istim povodom i na istom mestu najavljen novi protest predstavnika Udruženja porodica nestalih.

Premijer Kosova Isa Mustafa je pod pritiskom da zbog izjava Jablanovića datih na Badnje veče smeni ministra. Ostavke su zatražili predstavnici opozicionih stranaka ali i organizacije civilnog društva i odbori za ljudska prava i udruženja nestalih.

Povod za reakcije je izjava Jablanovića u kojoj je on aktiviste pokreta Samoopredeljenje i nevladine organizacije "Protesti majki" nazvao divljacima, jer su onemogućili raseljene Đakovčane da na Božić posete crkvu u tom gradu.

"Ovo je veliki praznik, divljaci koji su onemogućili Srbima da dodu svojim zapaljenim kućama neće služiti nikome. Mi ćemo zatražiti odgovornost od ministra unutrašnjih poslova povodom ovog dogadaja", rekao je Jablanović a preneli prištinski mediji.

Jablanović je takođe kasnije dodao da ne zna za masakre jer je živeo u Leposaviću gde nije bilo sukoba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: