Partijski kadrovi u upravama škola

Ministarstvo prosvete pripremilo je sistematizaciju radnih mesta, koja podrazumeva drugačiju organizaciju školskih uprava.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

22:48

Default images

“Načelnici školskih uprava, kao i prosvetna inspekcija su “crne rupe“ u prosvetnom sistemu. Ako ministar prosvete Srđan Verbić uspe da na mesta načelnika školskih uprava dovede najstručnije ljude, on bi po tom dobru ostao upamćen. Međutim, sumnjam da će političke strukture prepustiti ministru da o tome sam odlučuje”, kaže Miodrag Skrobonja iz Unije sindikata prosvetnih radnika, komentarišući Verbićevu najavu da će u februaru biti raspisan konkurs za načelnike svih 18 školskih uprava (ŠU) u Srbiji.

U Ministarstvu prosvete za "Danas" kažu da je pripremljena nova sistematizacija radnih mesta, koja podrazumeva drugačiju organizaciju sektora u Ministarstvu, kao i školskih uprava. Ističu da će to biti prilika da se za načelnike školskih uprava izaberu najkvalitetniji ljudi. S obzirom na to da je na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, neće moći da se raspiše otvoren konkurs već interni, na koji se prijavljuju samo zaposleni u organima državne uprave. Iz tog ministarstva "Danas" nije dobio odgovor kako će se odupreti stranačkim pritiscima, budući da je najveći broj načelnika ŠU imenovan upravo po partijskoj pripadnosti. Izvori ovog lista kažu da toj praksi nije odoleo nijedan ministar prosvete od 2000. godine i da se po partijskom kadriranju u školskim upravama posebno istakla DSS.

Načelnici ŠU često su označavani kao “produžena ruka Ministarstva prosvete“, s obzirom na to da su školske uprave spona koja povezuje prosvetnu vlast sa školama na lokalu. Tomislav Živanović iz Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost“ ističe da su načelnici ŠU dosad “vedrili i oblačili“ i ponašali se kao “direktori svih škola“ na teritoriji koja je pod njihovom upravom. Odlučivali su ko će biti primljen u radni odnos, o tehnološkim viškovima, CENUS-u (formiranje odeljenja i načinu finansiranja u školama)...

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika ističe da načelnici imaju velika ovlašćenja i da mogu na dobar način da organizuju rad školske uprave, ali da se, nažalost, uglavnom bave kadriranjem.

“Unija je još 21. septembra predala ministru prosvete dokumentaciju u kojoj je navedeno na koji način su načelnici ŠU Leskovac, Kragujevac i Kraljevo kršili zakon. Oni su vršili pritiske na direktore škola da zapošljavaju ljude koji nisu na listi tehnoloških viškova, a bilo je i sumnjivih preuzimanja kadrova iz drugih školskih uprava”, navodi Jankovićeva, uz opasku da je nedavno penzionisani načelnik ŠU Čačak Danilo Beodranski jedina “svetla tačka“ među svojim kolegama.

Jankovićeva ne sumnja u dobru volju ministra da reši pomenute probleme, ali ukazuje na nepostojanje kriterijuma po kojima će se birati najsposobniji ljudi. Sa njom je saglasan i Tomislav Živanović, koji ukazuje da će Verbić “teško sprovesti svoju zamisao, čak i da to iskreno želi“.

“Ministar ne može da ima informacije ko je na lokalu najbolji, a ko najgori, niti postoje kriterijumi na osnovu kojih je to moguće utvrditi. Verbić je morao da ustanovi neka pravila igre pre nego što je pokrenuo priču o konkursu. Čak i da želi da dovede najkvalitetnije ljude na mesta načelnika ŠU, teško će moći da izbegne preporuke i uticaj lokalne političke oligarhije”, smatra Živanović.

Uslovi nepromenjeni

Uslovi za načelnika ŠU neće biti izmenjeni, a među njima su završeno visoko obrazovanje, položen stručni ispit u oblasti obrazovanja, odnosno licenca za nastavnika, vaspitača ili stručnog saradnika, objavljeni stručni radovi ili odobreni udžbenik, priručnik ili drugo nastavno sredstvo, najmanje osam godina radnog iskustva u struci, položen državni stručni ispit i ispit za prosvetnog savetnika, poznavanje jednog svetskog jezika i rada na računaru.

Zbirke za maturu u prodaji 19. januara

Zbirke zadataka za pripremu završnog ispita koji polažu učenici osmog razreda biće u prodaji od ponedeljka, 19. januara. Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja pripremio je zbirke za srpski, matematiku i kombinovani test. Zbirka za srpski košta 270 dinara, za matematiku 170, a za kombinovani test 160 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: