"Da je obrnuto, HR bi reagovala"

Kada bi neko Hrvate u Srbiji nazvao Srbima sasvim jasno bi i opravdano izazvao reakcije iz Hrvatske, kaže Milorad Pupovac.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.01.2015.

23:34

Default images

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarovićeva je u intervjuu za BHT1 objasnila zašto je tokom kampanje sve građane Republike Hrvatske oslovljavala kao "Hrvate i Hrvatice".

"Po meni je Hrvat i onaj ko je pravoslavne veroispovesti i Srbin po nacionalnosti... On je Hrvat u smislu hrvatskog državljanina", odgovorila je na zamerke upućivane tokom kampanje.

Reagujući na izjavu novoizabrane predsednice Hrvatske, predsednik srpskog Narodnog veća Milorad Pupovac kaže da Kolinda Grabar Kitarović ne poznaje hrvatski Ustav u čijoj preambuli jasno stoji da je Hrvatska država hrvatskog naroda i nacionalnih manjina koji u njoj žive, uključujući i srpsku manjinu

Pupovac za B92 objašnjava da je njena izjava u suprotnosti s odredbama u preambuli Ustava, za koji će kao predsednica biti odgovorna.

"Naša izabrana predsednica bi morala znati nešto i o našoj nesretnoj, tragičnoj i dramatičnoj zajedničkoj istoriji, u kojoj su one ideologije i one politike koje su Srbe u hrvatskoj proglašavale Hrvatima, posezale za vrlo drastičnim merama i sa vrlo drastičnim politikama. I iz tog razloga bi morala sa velikim oprezom posezati za tom vrstom političkih ideja i tom vrstom političkih poruka. I na kraju, da ne spominjem Hrvate u Srbiji, koje kada bi netko odlučio da ih nazove Srbima sasvim sigurno i opravdano bi izazvao reakcije iz Hrvatske, kao što i izazivaju kada se spomenu Bunjevci... Da ne govorim o Hrvatima u BIH koje kada bi ih neko nazvao Bosancima i rekao da su svi Bosanci, onda bi to u Hrvatskoj nesumnjivo izazvalo velike reakcije i veliko nezadovoljstvo samih Hrvata u BIH", kazao je Pupovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: