Glavaš možda i večeras na slobodi

Branimir Glavaš, optužen za ratne zločine nad Srbima, kome je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu, mogao bi danas ili sutra da bude pušten na slobodu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.01.2015.

18:09

Default images
Branimir Glavaš (Foto: Beta/Hina, arhiva)

Ovo je Hinu rekao njegov advokat.

Hrvatski Ustavni sud ukinuo je 12. januara pravosnažnu presudu Vrhovnog suda po kojoj Glavaš izdržava zatvorsku kaznu u Mostaru i zatražio da se ponovi postupak.

Advokat Dražen Matijević je rekao da ima informacije da je Ministarstvo pravde BiH primilo od hrvatskog Ministarstva pravosuđa odluku Ustavnog suda o ukidanju presude Glavašu i očekuje izjašnjavanje suda BiH u najkraćem roku.

To znači, dodao je, da bi Glavaš danas ili sutra mogao da bude pušten iz mostarskog zatvora, jer odluka Zagrebačkog županijskog suda više nije pravosnažna.

Matijević je rekao i da ne savetuje Glavašu povratak u Hrvatsku dok njegov advokatski tim od hrvatskog pravosuđa ne dobije jasna tumačenja o tome da li postoje ikakve prepreke za njegov slobodni povratak.

On tvrdi da je proces protiv Glavaša montiran i da on nevin služi zatvorsku kaznu.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa Hini su potvrdili da su u sredu od zagrebačkog Županijskog suda primili odluku Ustavnog suda i dopis u kojem ih obaveštava da osuđujuća presuda Glavašu nije pravosnažna. Ministarstvo je o tome odmah obavestilo nadležna pravosudna tela Bosne i Hercegovine.

I u Ministarstvu pravosuđa BiH potvrdili su da su dobili obaveštenje da je Ustavni sud Hrvatske ukinuo presudu za ratne zločine Branimiru Glavašu, ali do Suda BiH, koji je nadležan za ovaj slučaj, nije došla i sama odluka hrvatskog Ustavnog suda pa on za sada ne može ni odlučivati o eventualnom Glavaševom puštanju na slobodi.

Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravosuđa BiH zadužen za međunarodnu saradnju, kazao je da je u to Ministarstvo sinoć faksom stiglo obaveštenje iz Ustavnog suda Hrvatske o ukidanju presude.

"To obaveštenje jutros je po kuriru poslato na Sud BiH i na njemu je donošenje odluke", rekao je Sladoje Hini.

U Sudu BiH su potvrdili da su dobili obaveštenje, ali ne i samu odluku Ustavnog suda, što je preduslov za dalje postupanje.

"Odluku Ustavnog suda Hrvatske mi još nemamo", kazala je portparolka Suda BiH Manuela Hodžić.

Dopis Ministarstva pravosuđa BiH, prema stavu Suda BiH, nije dovoljan da bi se donela bilo kakva konkretna odluka, a ne postoji ni zakonski rok u kojem sudsko veće mora da se izjasni o tom dopisu.

Glavaš je osuđen u slučajevima "garaža" i "selotejp" na osam godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, a do sada je odslužio tri petine zatvorske kazne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: