Sedam porodica dobilo kuće

Sedam porodica u Obrenovcu čiji su domovi uništeni u majskim poplavama dobile su danas ključeve novih kuća.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.01.2015.

16:57

Default images
foto: Tanjug

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Vlada pripremila 500 miliona dinara pomoći i podrške za mikro, mala i srednja preduzeća u Obrenovcu.

Vučić je, nakon uručivanja ključeva, sa ambasadorkom Francuske u Srbiji Kristin Moro precizirao da tih 500 miliona znači da će vlasnici navedenih preduzeća moći da računaju na između 240.000 i 600.000 dinara pomoći i podrške Vlade Srbije.

Govoreći o izgradnji kuća u Obrenovcu, Vučić je rekao da su do sada izgrađene 64 kuće, dok je za 17 kuća isplaćen novac, te da je do sada u Obrenovcu izdata materijalna pomoć za 6.250 osoba u ukupnom iznosu od 1,82 milijarde dinara.

Vučić je rekao i da se radi na rešavanju problema nasipa na rekama, da su rešeni problemi podstanara, kao i romskih porodica koje nisu imale legalne objekte ili nisu bili njihovi vlasnici.

"Ne mogu svi ljudi, i neće nikada svi biti zadovoljni ali mislim da ovo mnogo govori o novcu koji smo izdvojili, pomoći i podrške koju smo pružili", rekao je Vučić.

Vučić je zahvalio francuskoj vladi i premijeru Manuelu Valsu, kao i Ambasadi Francuske na pomoći koju su pružili posle poplava.

On je rekao da su francuske kompanije pokazale ogromno znanje prilikom izgradnje sedam kuća u Obrenovcu, a da je posao završen u najkraćem mogućem roku.
foto: Tanjug
Vučić se zahvalio kompaniji "Lafarž" i pozvao je da učestvuje u privatizaciji nekih od 502 kompanije u Srbiji, kao i da se "pripreme da rade više i bolje u našoj zemlji".

Kristin Moro je rekla da je Francuska pokazala veliku solidarnost sa Srbijom nakon majskih poplava, ali i da je francuski narod osetio prijateljstvo i podršku Srbije posle tragičnih događaja prošle sedmice u Parizu.

"Zahvaljujem ne samo premijeru Vučiću i Vladi, nego i svim građanima koji su uputili njihovu poruku podrške", rekla je Kristin Moro.

Govoreći o izgradnji kuća, Kristin Moro je rekla da su ispunjeni svi kriterijumi održivog razvoja i zahvalila kompanijama koje su u veoma kratkom roku kvalitetno uradile posao.

Ona je navela da je važno da se sanacija štete obavi tako da se smanji šteta od eventualnih poplava u budućnosti.

Dodala je da će u decembru u Francuskoj biti organizovana velika konferencija o klimatskim promenama jer ceo svet treba da se udruži kako bi se rizici sveli na minimum.

Izvršni potpredsednik Lafarža Kristijan Ero rekao je da je ta kompanija veoma zadovoljna uslovima rada i poslovnim okruženjem u Srbiji i zahvalio vladi na naporima da se poboljša poslovna klima.

"Uvek smo spremni da više investiramo u Srbiju", rekao je Ero.

On je rekao da je impresioniran brzinom izgradnje kuća, naglasivši da su poštovani svi propisi i pravila dobre gradnje.
foto: Tanjug
Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković rekao je da je današnji dan novi početak za Obrenovčane koji su dobili ključeve novih kuća.

"Premijer Vučić je 30. put u Obrenovcu, svaki put je ovde sve lepše i lepše, a tako ne bi bilo da nije angažovanja premijera i članova Vlade. Neka bog poživi vas i Vladu Srbije", rakao je Čučković.

Obrenovčani koji su danas dobili kuće prezadovoljni su i zahvaljuju vladama Francuske i Srbije, Ambasadi Francuske i lokalnoj samoupravi.

Dejan Ivašković rekao je Tanjugu da su radovi na kući završeni u rekordnom roku, za 65 dana i da je veoma zadovoljan kvalitetom objekta.

Ivašković, kome je nova kuća izgrađena na mestu stare u naselju Zabrežje, rekao je da je njegova petočlana porodica posle poplava bila smeštena kod rođaka.

"Snalazili smo se kako smo znali i umeli, ali smo sada zahvalni što ćemo konačno moći da se uselimo u novu kuću", rekao je Ivašković.

Aleksandar Pešović i njegova tročlana porodica posle poplava jedno vreme bili su smešteni u kasarni, a jedno vreme kod rođaka, a sada su, kažu, dobili "divnu" kuću.

"Čekalo se neko vreme, bili smo smešteni u kasarni, ali sada smo dobili divnu kuću. Majstori su uradili prvoklasan posao i zahvaljujem i njima i svim ljudima dobre volje", rekao je Pešović.

Brzinom izgradnje kuća i njihovim kvalitetom zadovoljna je i Ivana Stefanović, čija je šestočlana porodica sa troje male dece bila smeštena u jednoj privatnoj kući posle poplava.

Izgradnja sedam kuća, koja je počela u novembru 2014. godine, finansirana je iz donacija Vlade Francuske, a realizovale su je kompanije koje posluju u Srbiji "Lafarž", kao nosilac projekta "Francuske kuće", zatim "Šnajder elektrik" i "Sen-Goben grupa", u saradnji sa Ambasadom Francuske, UNOPS-om i Kancelarijom za pomoć i obnovu poplavljenih područja.

Francuska vlada donirala je novac za gradnju sedam porodičnih kuća površine 80 ili 100 kvadrata, u Obrenovcu, ali i novac za rekonstrukciju osnovne škole "Jefimija", za obnovu dela kanalizacije i za autobus koji će prevoziti decu ometenu u razvoju.

Izvođač radova je preduzeće Inobačka iz Novog Sada.

Na predlog kompanije "Lafarž", kako bi obrenovačke porodice što pre dobile nove domove, kuće su rađene po sistemu brze gradnje - od prefabrikovanih betonskih elemenata, što je inače dvostruko brži način izgradnje od standardnog.

Zbog jednostavne montaže fabrički proizvedenih zidnih elemenata, svih sedam kuća završeno je u rekordnom roku, za nešto više od dva meseca.

Svi objekti imaće veću trajnost, povećanu energetsku efikasnost i komfor zahvaljujući najkvalitetnijim materijalima koje su obezbedile francuske kompanije.

Osim Aleksandra Vučića i Kristin Moro, ključeve je uručivao i predstavnik Lafarž grupe Kristijan Ero.

Na bilateralnom nivou Francuska je izdvojila 750.000 evra za rekonstrukciju kuća, vodovodne i telekomunikacione mreže.

Uručenju ključeva prisustvovali su ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, direktor vladine Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: