"Torte": Bilo je propusta u Čistoći

Komisija je utvrdila da je bilo propusta u radu i nepoštovanja procedura zaposlenih u JKP Čistoća zbog čega je 18.500 torti izneto s deponije u Jovanovcu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 15.01.2015.

13:32

Default images
foto: facebook

Kako prenosi sajt Grada Kragujevca, članovi Gradskog veća su danas prihvatili izveštaj Komisije za utvrđivanje okolnosti u vezi sa situacijom u Čistoći.

Komisija je najoštrije osudila postupak zaposlenih u Službi za deponovanje otpadom u JKP Čistoća i dala punu podršku radu državnih organa u ispitivanju krivčne odgovornosti umešanih u slučaj s tortama.

Oko 13,3 tone pokvarenih torti preduzeća Peta gama, koje su 24. decembra 2014. poslate na deponiju, odnete su odatle i desetak dana su prodavane na ulicama i gradskim pijacama za po 50 do 200 dinara po komadu.

Predsednik Komisije Saša Milenković rekao je Agenciji Beta da je Komisija utvrdila da pored propusta zaposlenih, postoje i nepotpune procedure preduzeća za uništavanje otpada pravnih lica.

"Postoji cenovnik za pripremu uništavanja otpada, ali nije definisan postupak uništavanja otpada, gde se i na koji način uništava, što bi moralo da se dopuni", rekao je Milenković.

On je rekao da to ne isključuje odgovornost zaposlenih koji su morali da postupe po postojećoj procedure i dosadašnjoj praksi - da se iskopa rupa i torte zatrpaju.

Milenković je naveo i da je proizvođaču torti zamereno što je torte dostavio deponiji u originalnom pakovanju.

Potvrđen je i propust direktora preduzeća Čistoća koji nije obavestio nadležne organe o iznošenja torti odmah kada je za to saznao, još 26. decembra 2014. godine.

"Utvrdili smo da je bilo propusta, ko je nadležan za te propuste i time završili rad Komisije. Budući rad Komisije može da se odnosi samo na inspekcijske službe i komunalnu policiju, da se pojača kontrola jer ne verujemo da je već prodata sva količina torti", rekao je Milenković.

On je izneo sumnju da su torte ponovo zamrznute, te je moguće da se ponovo pojave u nelegalnoj prodaji.

Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje, koji je naknadno sproveo analizu uzoraka, saopšteno je da su pregledani uzorci torti s deponije zdravstveno bezbedni.

Gradsko veće je prihvatilo predlog Komisije da se zaduži Nadzorni odbor JKP Čistoća da pojača unutrašnji nadzor nad poslovanjem preduzeća i poštovanjem procedura, kao i preispitavanje postojećih radi eventualne dopune.

Zbog afere iznošenja torti sa deponije protiv petoro zaposlenih u Čistoći, među kojima je i direktor preduzeća, podnete su krivične prijave i oni su saslušani u Osnovnom javnom tužilaštvu.

Osumnjičeni će se braniti sa slobode jer je Osnovni sud odbio zahtev Tužilaštva o određivanju pritvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: