"Srbija će biti pošten posrednik"

Srbija će, u predsedavanju OEBS-u, biti pošten posrednik, izjavila je državna sekretarka Ministarstva spoljnih poslova Roksanda Ninčić.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.01.2015.

10:14

Default images

Pre početka Stalnog saveta OEBS-a u Beču, na kome će Srbija danas i zvanično od Švajcarske preuzeti predsedavanje toj organizaciji, ona je rekla da se uloga poštenog posrednika "postiže iskrenom namerom, koju mi nesumnjivo imamo, da rad OEBS-a usmeravamo u pravcu rešavanja kriza dijalogom i iskrenim naporom da se obnovi poverenje na prostoru OEBS-a".

"To nije nemoguće uraditi čak ni u ovako složenim okolnostima, mi ćemo biti maksimalno ozbiljni i koncentrisani u tome da posao predsedavanja obavimo na najozbiljniji mogući način", rekla je Ninčićeva za RTS.

Govoreći o prioritetima predsedavanja OEBS-u, koje će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izložiti danas u Beču, ona je ocenila da su ciljevi "postavljeni realno i u skladu sa njihovom važnošću", zahvaljujući tome što su "dugo i pažljivo pripremani", "u neprekidnoj koordinaciji Srbije sa svim ključnim partnerima u OEBS-u".

Na pitanje o traženju rešenja za ukrajinski problem, koje nije ni na vidiku, državna sekretarka je istakla da "kad postoji kriza, to nimalo ne olakšava posao predsedavajućima" i da je "naše da na najbolji mogući način omogućavamo, odnosno podstičemo dijalog u okviru OEBS-a među ključnim partnerima".

Ističući da je terorizam "jedna od tema kojima se OEBS bavi, u okviru bezbednosnih pitanja koja su mu u opisu radnog mesta", ona je dodala da će "napad u Parizu učiniti tu temu još važnijom i vidljivijom" i da je Srbija spremna da se i time bavi "na način koji nameću današnje okolnosti".

Povodom današnje posete ministra spoljnih poslova Velike Britanije Filipa Hamonda, koji će se u Beogradu sastati sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem, Ninčićeva je rekla da će dve glavne teme o kojima će se razgovarati biti evropske integracije Srbije i situacija u regionu.

"Predsedavanje OEBS-u je izuzetno važno za afirmaciju, odnosno reafirmaciju Srbije kao kontruktivnog međunarodnog činioca koji može da doprinese rešavanju problema u ovom delu sveta", rekla je Ninčić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: