Napadi u Parizu oružjem iz Belgije?

Deo oružja koji su upotrebili braća Kuaši i Amedi Kulibali u napadu prošle nedelje u Parizu kupljen je u Belgiji, prenose tamošnji mediji.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 14.01.2015.

18:15

Default images
screenshot

"Braća Kuaši i Kulibali kupili su jedan kalašnjikov i jednu ručnu bombu oko železničke stanice u Briselu za najmanje 5.000 evra", piše danas valonski list "Dernijer minit" pozivajući se na pouzdane izvore.

Briselski list navodi da je mitraljez koji je imao Kulibali u napadu na jevrejsku prodavnicu takođe kupljen u Briselu.

Flamanski list "Standard" naveo je danas da su Kulibali, jedan od braća Kuaši i još jedan francuski islamista pokušali da kupe oružje u Belgiji 2010. godine kako bi organizovali bekstvo iz zatvora jednog džihadiste.

Kalašnjikov i raketni bacači koje su koristili braća Said i Šerif Kuaši u napadu na satirični nedeljnik "Šarli ebdo" kupio je Amedi Kulibali u blizini železničke stanice Gare du Midi za manje od 5.000 evra, napisao je flamanski list a preneo AFP.

Puška "škorpion" koju je Kulibali koristio prilikom uzimanja talaca u jevrejskom supermarketu u Parizu došla je iz Brisela, napisao je list citirajući "dobro obaveštene izvore"

Belgijski tužilac je odbio da komentariše ovaj izveštaj,

Poznati trgovac oružjem iz Šarleroa južno od Brisela, koji se juče predao policiji, rekao je da je poslednjih meseci bio u kontaktu sa Kulibalijem, javila je belgijska novinska agencija Belga.

Prilikom pretresa njegove kuće pronađeni su dokumenti koji pokazuju da je Kulibali hteo da kupi oružje i municiju, uključujući pištolj "Tokarev" koji je koristio prilikom napada u supermakretu.

Flamanski dnevnik "Standard" napisao je da su tvrdnje da je Kulibali kupio oruže u Belgiji "ništa više od teorije".

Amedi Kulibali ubio je u petak, 9. januara, četiri taoca u supermarketu u istočnom delu Pariza. On je, takođe, odgovoran i za ubistvo policajke izvršeno dan ranije u južnom delu Pariza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: