UN i OEBS osudili napad u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija oštro je osudio jučerašnji raketni napad na autobus na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo 11 civila, a povređeno njih 20.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

08:20

Default images
Foto: Beta/AP

U jednoglasnom saopštenju 15 članica SB UN, uključujući Rusiju, Savet je pozvao na sprovođenje istrage kako bi odgovorni za taj napad bili privedeni pravdi, prenela je agencija AFP.

Savet "najoštrije osuđuje ubistvo 11 i ranjavanje 20 civila kao posledicu raketnog napada na putnički autobus u gradu Volnovaha u Donjeckoj oblasti", navodi se u saopštenju.

Portparol lokalnih vlasti je izjavio da je autobus prevozio civile iz luke Marijupolj i da su u trenutku napada prolazili kroz vojnu kontrolnu tačku.

Dačić pozvao na obustavu upotrebe sile

Predsedavajući OEBS-om, šef srpske diplomatije Ivica Dačić najoštrije je osudio smrtonosni napad na autobus koji se dogodio na kontrolnom punktu Buhas pod kontrolom ukrajinske vlade u istočnoj Ukrajini i zatražio je momentalni prekid vatre, saopštio je OEBS.

"Najoštrije osuđujem ovaj napad na nevine putnike. Užasnut sam ovim incidentom i njegovim tragičnim ishodom i izražavam svoje najdublje saučešće porodicama žrtava", istakao je predsedavajući OEBS-om povodom jučerašnjeg napada na autobus.

Incident se dogodio, kako je naglasio Dačić, u trenutku kada se situacija na istoku Ukrajine značajno pogoršala i pozvao je sve strane da odmah obustave upotrebu sile, da pokažu uzdržanost, da se vrate za pregovarački sto i primene dokument iz Minska.

"Pažljivo pratim situaciju kroz izveštaje Specijalne posmatračke misije OEBS u Ukrajini i apelujem na sve strane da omoguće bezbedan i neometan pristup posmatračima OEBS u svim područjima tako da oni mogu da rade svoj posao", poručio je Dačić, navedeno je u saopštenju OEBS.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je, takođe, oštro osudio jučerašnji raketni napad na autobus na istoku Ukrajine, u kojem je poginulo 11 civila, a povređeno njih 20.

U jednoglasnom saopštenju 15 članica SB UN, uključujući Rusiju, Savet je pozvao na sprovođenje istrage kako bi odgovorni za taj napad bili privedeni pravdi.

Portparol lokalnih vlasti je izjavio da je autobus prevozio civile iz luke Marijupolj i da su u trenutku napada prolazili kroz vojnu kontrolnu tačku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: