Kritike za ukidanje presude Glavašu

Nevladina organizacija Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću kritikovala je odluku Ustavnu suda da ukine pravosnažnu presudu Branimiru Glavašu

Izvor: Beta

Sreda, 14.01.2015.

00:42

Default images

Presudom Vrhovnog suda on je osuđen na zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991.

Ustavni sud je naložio Vrhovnom sudu da zbog proceduralnih razloga ponovi postupak kojim je potvrđena osuđujuća presudu zagrebačkog Županijskog suda.

Hrvatska nevladina organizacija ističe da je problem pre svega u tome što Ustavni sud svoju odluku donosi više od četiri godine nakon uložene ustavne tužbe Glavaševe odbrane čime se dodatno može narušiti poverenje u hrvatski pravni sistem.

"Mada Ustavni sud nije uopšte ulazio u meritum krivice već se bavio pravnim pitanjima, posledica će ovakve odluke biti puštanje prvoosuđenog Branimira Glavaša iz zatvora. Odluka ne ide u prilog ni pravdi za žrtve jer ih je sigurno uznemirila, a ni pravdi za većinu osuđenika jer su svi, osim Branimira Glavaša, već odslužili svoje zatvorske kazne", ocenila je Documenta.

Zbog ratnog zločina protiv civila srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. Branimir Glavaš je na Županijskim sudom u Zagrebu u maju 2009. godine prvostepeno osuđen na deset godina zatvora. Vrhovni sud je godinu kasnije potvrdio osuđujuću presudu, ali mu je kaznu smanjio na osam godina zatvora. U istom postupku osuđenjo je još pet osoba na zatvorske kazne od tri i po do sedam godina.

Kaznu je potvrdilo i pravosuđe u BiH, jer je Glavaš uoči izricanja presude u Hrvatskoj, pobegao u susednu državu čije državljanstvo takođe ima. Do sada je u BiH odležao tri petine zatvorske kazne.

Glavaš je osuđen u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža" u kojima je ubijeno desetak srpskih civila. Oni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Takođe je osuđen i za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991. godine.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: