"Pred Srbijom je nova epizoda"

Srbija je dobila privilegiju predsedavanjem OEBS-om, očekuje je nova epizoda koja će biti veoma rizična, ali bez većih pritisaka.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

20:19

Default images

To je zaključak Sonje Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost i Nikole Jovanovića iz Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj.

Oni su u vestima B92 govorili o tome šta očekuje Srbiju po preuzimanju liderstva Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

“Nesporno je da će prioritet Srbije biti rešavanje krize u Ukrajini, ali je važno reći da se OEBS bavi i slobodom medija i ljudskim pravima, ekonomijom i životnom sredinom, prema tome prostor za delovanje biće širi od ukrajinske krize. Da podsetim, 2007. godine smo pobrali mnogo čestitki kada je Srbija predsedavala Savetom Evrope, pošto je pored diplomatije učestvovao i dobar deo srpskog društva, pogotovo civilno društvo“, navela je Liht.

Jovanović navodi da je predsedavanje Srbije OEBS-om privilegija.

"Svi koji su radili na dobijanju predsedavanja 2011. godine znaju koliko je to bilo izazovno. Sad nas čeka potpuno nova epizoda i novi izazov. Od danas počinje odbrojavanje, videćemo rezultate za godinu dana. Srbija je u dobroj poziciji, ima dobar odnos sa Briselom i Moskvom i to je čini dobrim predsedavajućim“, smatra Jovanović.

Liht nije saglasna sa ocenom da Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om u najgorem trenutku.

“Ovo je vrlo težak trenutak, ali je teško reći da li je najgori. Očigledno je da su evropski političari ozbiljno angažovani na rešavanju krize. Nadam se da je to i interes Rusije. Ona žestoko ugrožava Ukrajinu i donosi ekonomske probleme sebi i zemljama Evropske unije. Rešavanje krize je važno da ne bi došlo do pogoršanja situacije koja se definiše Hladnim ratom na delu“, upozorava Liht.

Srbija bi trebalo i da prati tempo koji je uspostavila Švajcarska.

“Ističem da je predsedavanje velika prilika za afirmaciju spoljne politike Srbije, ali je i veliki rizik. Rezultati će pokazati da li smo opravdali mandat. Ti rezultati će se meriti i prema prolaznom vremenu prethodnika. Švajcarska je imala veoma dinamično predsedavanje, misija OEBS u Ukrajini je najbrojnija, a imala je i funkciju mirovne, iako je civilna. Naša obaveza je da ne usporimo voz OEBS“, ističe Jovanović.

Takođe, postavlja se pitanje da li će biti pritisaka na Srbiju da se opredeli između EU i Rusije.

“Verujem da će se smanjiti intenzitet pritiska, pošto Srbija nije sama, ona će delovati sa Švajcarskom i Nemačkom, koja će 2016. preuzeti predsedavanje. Ne verujem da će bilo ko vršiti pritiske na Srbiju, ali je činjenica da će i dalje postojati zahtev za usklađivanjem srpske sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije“, zaključila je Liht.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: