"U većini škola časovi 45 min."

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da će u većini škola u drugom polugodištu časovi trajati 45 minuta, kao i da se nastavljaju pregovori sa prosvetarima.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

13:20

Default images
Foto: Beta/Arhiva

"U većini škola časovi će trajati 45 minuta, a verujem da će u nekim biti skraćeni na 30 minuta i to je regularan zakonom definisan način rada i nismo srećni zbog toga", rekao je Verbić u izjavi novinarima u Kragujevcu.

On je danas zajedno sa oko 70 direktora osnovnih i srednjih škola Šumadije i Pomoravlja učestvovao u radionici "Verifikacija i proširena delatnost ustanova".

Naglašavajući da škole i đaci ne treba da trpe i da nastava treba da se odvija što je regularnije moguće, Verbić je rekao da razgovori sa sindikatima traju i da će biti nastavljeni i narednih dana.

"Sindikati i predstavnici Vlade će nastaviti svoj posao. Taj posao je jako važan, koliko god da traje - traje, želimo da sindikati budu socijalni partner, neko na koga i država može da se osloni da će uraditi nešto što unapređuje sistem", rekao je Verbić.

Ocenjujući da sindikati odgovornije prilaze problemu, Verbić je rekao "svi znamo da se školska godina nastavlja i da su sindikati pozvali svoje članstvo da zaključe ocene kako bi se regularno ušlo u drugo polugodište".

"Mislim da neće biti nikoga kome ocene nisu zaključene za prvo polugodište a da ulazi u drugo, to su obećali i sindikati", rekao je Verbić i naveo da će u toku dana imati još jedan sastanak sa sindikatima, a potom ponovo za dva dana, kao i naredne sedmice.

Učestvujući u radu radionice o proširenoj delatnosti škola, Verbić je rekao da ministarstvo želi da, kako je rekao, oživi učeničke zadruge i da se napravi jasnu razliku šta je osnovna delatnost škola, a šta proširena.

"Postoji interesovanje i učenika i roditelja, postoje i mogućnosti i interesovanje za privatno i javno partnerstvo, a i sami nastavnici su zainteresovani da učine nešto na osnovu čega će povećati sopstvena sredstva i na taj način zaraditi nešto više", rekao je Verbić i dodao da postoje ideje i dobre prakse, ali da nisu podjednako zastupljene u svim školama.

Glavna prepreka su, dodao je, određeni zakoni koji onemogućavaju da se ta delatnost jednostavno realizuje, zbog čega će, kako je najavio, to biti jedna od stvari koja će biti izmenjena u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Škole su važne i one mogu da ponude mnogo, da se bave raznovrsnim kvalitetnim poslovima. To je ono što želimo da poručimo javnosti, kada im budemo predstavljali vašu i našu inicijativu vezanu za dopunsku delatnost škola", rekao je ministar obraćajući se učesnicima radionice, u čijem je radu učestvovala i državna sekretarka Snežana Marković.

Tokom posete Kragujevcu, ministar Verbić se sastao i sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem, sa kojim je razgovarao o o temama vezanim za obrazovanje, kako o modernizaciji i obnovi škola, tako i o isplati zaostalih dugovanja gradske uprave kragujevačkim školama.

Gradonačelnik je, kako je saopštilo ministarstvo prosvete, obećao da će Kragujevac u narednom periodu početi isplatu nagomilanih dugovanja nasleđenih iz prethodnih perioda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: