Zanijer: Pozitivna uloga Srbije

Srbija ima šansu, da kao predsedavajuća OEBS-om, odigra pozitivnu ulogu u odnosima među zemljama članicama ove organizacije, ocenio je Lamberto Zanijer.

Izvor: B92

Sreda, 14.01.2015.

14:12

Default images
Foto: Tanjug

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer objasnio je svoj stav činjenicom da Srbija ima dobre odnose sa Rusijom, ali i na svoju jasnu evropsku perspektivu.

On je u razgovoru sa novinarima iz Srbije u sedištu OEBS-a u Beču istakao da je OEBS mesto u kojem Rusija, EU, SAD, Turska bez obzira na sve sede za stolom i razgovaraju.

"I u najkomplikovanijim fazama nastavili smo da razgovaramo, rečnik je ponekad podsećao na hladni rat, ali smo imali kanal komunikacije š¡to je jako važno " rekao je Zanier govoreći koja je snaga Srbije kaopredsedavajućeg posebno u posredovanju tokom ukrajinske krize.

Zemlja koja predsedava ima priliku da kroz niz različitih tema, odljudskih prava, ekologije, do vojnih pitanja izgradi nove odnose među zemljama i nove strategije po svim ovim pitanjima, objasnio je on inapomenuo da je Srbija zemlja iz regiona zapadnog Balkana koji je i sam imao dosta problema.

Nije lako, ali je prilika koju treba iskoristiti i vidim Srbiju da igra tuulogu. Iz mojih razgovora sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem video sam da on namerava da se lično angažuje i da želi da poseti svenaše misije na terenu, naglasio je Zanier.

Prema njegovim rečima, Srbija je već uspela da učini ono što Švajcarska nije, odnosno budžet za 2015. godinu usvojen je do 31.decembra, dok se Švajcarska čekala do maja.

Zanier je, u razgovoru sa novinarima iz Srbije uoči preuzimanja predsedavanja tom organizacijom, rekao da će ovo biti važna godina za OEBS, pre svega zbog ukrajinske krize, razgovora o samoj organizaciji kojaobeležava 40 godina Helsinškog završnog akta, kao i nedavnih događaja u Parizu.

Planirali smo brojne događaj koji se bave pitanjima tolerancije, dijaloga, pitanja slobode izražavanja, a sam OEBS ostaje ključni regionalni igrač u oblasti bezbednosti. Potreban je i dijalog unutar same organizacije, jer su odnosi postali komplikovani zbog odnosa članica, jednih koje su drugima uvele sankcije, objasnio je on.

To je izazov za sve nas, ali Srbija nije sama i može računati da podršku i saradnju Sekretarijata, rekao je Zanier.

On je podsetio da je prvi zadatak Srbije kao predsedavajućeg da radi na

produžavanju mandata posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini, koji ističe krajem marta.

"U ovom trenutku nemam osećaj da će bilo ko biti protiv nastavka te misije, ne vidim nijedan razlog da se ta misija ne produži. To nije jeftina operacija, ali ako pogledate koliko košta neka misija EU ili UN, to nije mnogo. Ta operacija u Ukrajini je jedan odsto UN mirovnih operacija, ali uticaj tog konflikta je takav da potrošiti jedan odsto nije ništa, objasnio je Zanier.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: