"Moje izjave nisu nacionalističke"

Novoizabrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, odbacila je komentare Njujork tajmsa i Pusićeve da je njena retorika nacionalistička.

Izvor: B92

Utorak, 13.01.2015.

08:37

Default images
Foto: Beta/Hina

Ona je odbacila pisanje "Njujork tajmsa" da je pozivom na zajedništvo obnovila nacionalističku retoriku iz 90-ih godina, kao i izjavu šefice diplomatije Vesne Pusić, da će kao predsednica morati da promeni nacionalističku retoriku u građansku.

Kad je reč o pisanju "Njujork tajmsa", Grabar Kitarović je rekla da je "članak promašio temu" i da je ona mislila na zajedništvo svih građana, jer je zemlja duboko podeljena.

"Previše raspravljamo o ideološkim, a premalo o egzistencijalnim pitanjima. Zemlja se nalazi na rubu bankrota i mi je moramo izvući iz krize, a to možemo jedino zajedno", poručila je Grabar Kitanović u intervjuu za sve tri hrvatske nacionalne televizije.

Komentarišući izjavu ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić da će kao predsednica morati da promeni retoriku iz nacionalističke u građansku, ona je odgovorila da joj "nije jasno kako jedna ministarka u vladi može da šalje izabranoj predsednici poruku na takav način".

"Međutim, još uvijek verujem u saradnju s gospođom Pusić. Želim da sarađujem, ja joj ne bih davala nikakve lekcije niti očekujem ikakve lekcije. Moja retorika nije bila nacionalistička nego rodoljubiva. Štaviše, želim da i dalje unapređujem prava manjina u Hrvatskoj i da vodim dijalog sa svim verskim zajednicama o društvenim pitanjima", rekla je Grabar Kitarović.

Na pitanje kada će zamrznuti članstvo u HDZ-u, novoizabrana hrvatska predsednica odgovorila je da će to svakako učiniti pre inauguracije 18. februara, prenela je Hina.

Ona je rekla i da bi volela da premijer Zoran Milanović "shvati da je interes države ispred bilo kod državnog interesa" i da bi trebalo da njih dvoje sednu i razgovaraju.

Grabar Kitarović je ocenila je i da su Milanovićeve izjave u izbornoj noći da je HDZ "hajdučija", "zastareli govor i plašenje naroda utvarama''.

"To je već viđeno, setite se 90-tih godina, ''stranka opasnih namera'', setite se svega toga. On ne može večno, svoj nerad, nesposobnost i bezosećajnost, opravdavati nečim drugim i plašiti narod utvarama - to je premijer koji je izjavio da je ovaj narod gladan, jer nema šta da jede", poručila je Grabar Kitarović.

Ona je ponovila da se HDZ promenio i da se prvi suočio s koruptivnim aferama u svojim redovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: