Srbija dobra i sa Moskvom i Kijevom

Prednost Srbije je što ima dobre odnose sa Moskvom i Kijevom, ali bez političke volje svetskih aktera neće biti rešena kriza u Ukrajini.

Izvor: Beta

Utorak, 13.01.2015.

20:57

Default images

To je u intervjuu za N1 rekao ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, povodom početka predsedavanja Srbije OEBS-om.

"Optimista sam da ćemo uspešno obavljati posao ali nemamo pretenzije da ćemo rešavati svetske krize", rekao je Dačić i dodao da će Srbija biti objektivan i pošten posmatrač i da neće navijati ni za koga.

On je, međutim, dodao da veruje da bi Srbija bilo mnogo teže određena za predsedavajućeg OEBS-a da se o tome odlučivalo nakon početka ukrajinske krize, a ne još 2011. godine.

Dačić je dodao da je odavno jasno da će Srbija morati da uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku sa Evropskom unijom prema Rusiji ali da će to biti neophodno kada dođe do ulaska u članstvo Unije.

Ministar je dodao da Srbija nema nesuglasice sa Unijom kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine, već isključivo kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji.

Govoreći o nesporazumu između predsednika Srbije Tomislava Nikolića i ambsadora Nemačke Hajnca Vilhelma o tome da li je priznanje Kosova uslov za članstvo u Uniji, Dačić je rekao da to neće uticati na odnose sa Nemačkom i dodao da su te nesuglasice razjašnjene.

On je ocenio da je Nemačka veoma važna zemlja kada je u pitanju nastavak evropskih integracija Srbije i da je, zbog toga, od izuzetnog značaja da se sa tom zemljom održavaju dobri odnosi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: