Ustavni sud ukinuo presudu Glavašu

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je osuđujuću presudu Vrhovnog suda Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.01.2015.

15:55

Default images
screenshot

Sud je naložio Vrhovnom sudu ponavljanje postupka kojim je potvrđena osuđujuća presudu zagrebačkog Županijskog suda, a Glavašu izrečena osmogodišnja zatvorska kazna koju već godinama služi u BiH.

Ukinuta je presuda i ostalim suosuđenima u tom slučaju, objavio je Ustavni sud u obrazloženju koje prenosi T-portal.

Glavašev pravni tim ustavnu tužbu podneo je pre više od četiri godine.

Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Branimir Glavaš pravosnažno je osuđen na osam godina zatvora, a kaznu je potvrdilo i pravosuđe u BiH.

On u BiH služi zatvorsku kaznu budući da je u maju 2009, uoči izricanja presude u Hrvatskoj, pobegao u susednu državu, čije državljanstvo takođe ima.

Do sada je odležao tri petine zatvorske kazne.

Glavaš je osuđen u slučaju poznatijem kao "selotejp" zbog toga što je pripadnicima tzv. Samostalne uskočke satnije (SUS ) naredio da uhapse, muče i ubiju sedam srpskih civila.

Ubijeni su bačeni u Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta.

U drugom slučaju poznatijem kao "garaža" osuđen je za mučenje i ubistvo Čedomira Vučkovića i mučenje Đorđa Petrovića u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu odbranu, na čijem čelu je bio 1991.

Glavaš je prvi hrvatski političar osuđen za ratne zločine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: