Objavićemo opet karikature Muhameda

U novom broju lista "Šarli ebdo" naći će se nove karikature proroka Muhameda i biće štampan u milion primeraka, na 16 jezika.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 12.01.2015.

16:22

Default images
Foto: Beta/AP

Novi broj francuskog satiričkog nedeljnika "Šarli ebdo", na kojem rade preživeli članovi redakcije desetkovane u prošlonedeljnom masakru u Parizu, sadržavaće karikature proroka Muhameda, objavio je advokat tog lista Rišar Malka.

Specijalno izdanje lista, koje izlazi u sredu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista "Šarli ebdoa" Patrik Pelu, a prenela agencija AFP.

Ranije je saopšteno da će novi broj lista biti štampan u milion, umesto u uobičajenih 60.000 primeraka, a imaće osam umesto dosadašnjih 16 strana.

Malka je u izjavi za Francuski radio rekao da će se u novom broju prorok Muhamed, pored ostalih, "očigledno ponovo naći na meti satire, kako bismo pokazali da redakcija neće ni milimetra popustiti pred ekstremistima koji pokušavaju da je ućutkaju".

Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".

List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satirične karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i održavanje protesta. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: