Josipović: Gospođa je pobedila

Prema prvim nepotpunim, zvaničnim rezultatima koje je DIP objavio u 22 sata, Kolinda Grabar Kitarović ima 50,43, a Ivo Josipović 49,57 odsto osvojenih glasova.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 11.01.2015.

19:19

Default images
Foto: Beta/Hina, arhiva

Ovo su, kako je državna izborna komisija objavila, rezultati nakon obrađenih 99,7 odsto listića.

Kako reporteri Jutarnjeg javljaju iz štaba Ive Josipovića, predsednik je već oko 21.15 sati kazao: 'Gotovo je, gospođa je pobedila'.

Jutarnji javlja da je Kitarovićeva pobedila u 14 hrvatskih županija, dok je Ivo Josipović, dosadašnji predsednik, odneo pobedu u sedam.

HDZ-ova kandidatkinja osvojila je 1.098.923 glasova, a Josipović 1.079.081 glas što je razlika tek od 18.942 glasa. Nevažećih listića bilo je 60.590 ili 2,71 odsto, poslednji su podaci DIP- a koje su preneli hrvatski mediji.

Pobedom svoje kandidatkinje HDZ prvi put nakon 15 godina daje hrvatskog predsednika iz svojih redova. Ivo Josipović prvi je čelnik države koji nije uspeo da osvoji drugi mandat, podseća HRT.

22.40 - Ivo Josipović uputio čestitku novoj predsednici, navodeći da je demokratija pobedila.

Nemačka političarka i bivša evroparlamentarka Doris Pak oko 22 sata objavila je svoju čestitku Kolindi Grabar Kitarović na Tviteru. "Čestitam Kolindi Grabar Kitarović na pobedi u predsedničkim izborima - Novo lice u Hrvatskoj. Odlično!".

Predsednik DIP-a Branko Hrvatin na konferenciji za medije kazao je da u Mostaru još uvek 1.000 ljudi čeka kako bi dobili potvrdu za glasanje. Uskoro će završiti glasanje u Brazilu, a u 23 sata će se završiti i u Argentini i Čileu. Posle ponoći će se glasati u Kanadi i SAD, a zadnje biračko mesto će se zatvoriti u 4 sata u Los Anđelesu. Ukoliko ne bude nepravilnosti i ukoliko se izbori neće morati ponoviti na nekom od biračkih mesta, DIP će sutra objaviti konačne rezultate izbora, prenosi Večernji list.

Rezultati DIP-a, od onih prvih koji su objavljeni u 20.05, ažurirani su na svakih pet minuta.

21.55 - Kolinda Grabar Kitarović ima 50,6, a Ivo Josipović 49,4 odsto osvojenih glasova.

21.15 - Preokret: Kolinda Grabar Kitarović ima 50,13, a Ivo Josipović 49,87

20.55 - Ivo Josipović ima 50,56, a Kolinda Grabar Kitarović 49,54 odsto.

20.40 - Ivo Josipović ima 50,56, a Kolinda Grabar Kitarović 49,44 odsto.

20.05 - Prema preliminarnim i nepotpunim rezultatima koje je DIP objavio u 20.05 Ivo Josipović ima 51,9 odsto, a Kolinda Grabar Kitarović 48,1 posto. Ovo je rezultat na osnovu obrađenih 37,88 odsto biračkih mesta.

Izborna komisija izaći će sa novim rezultatima u 22 sata, kada će biti održana konferencija za novinare.

19.19 - Prema rezultatima prvih anketa, koji su objavljeni odmah po zatvaranju birališta, kandidat Hrvatske demokratske zajednice Kolinda Grabar Kitarović ima prednost nad Ivom Josipovićem.

Grabar Kitarović osvojila je 51,49, a aktuelni predsednik 48,6 odsto glasova birača, javlja Hrvatska radiotelevizija rezultate prvih izlaznih anketa koje je za sve tri hrvatske nacionalne televizijske kuće sprovela agencija "Ipsos Puls".
Kolinda Grabar Kitaroviæ (Foto: Beta/AP)
Izlazna anketa je metoda koja na temelju odgovora birača na pitanje za koga su glasali procenjuje rezultate izbora i sprovodi se na uzorku od desetak hiljada birača. Statistička greška iznosi četiro odsto.

Kako je, nakon ovih rezultata, objavio Index.hr, u izbornom štabu Ive Josipovića svi su bili u šoku, ali su dodali da treba pričekati zvanične rezultate. Sa druge strane, euforija i veselje u štabu HDZ-a, javlja Večernji list.

Nakon vesti DIP-a, u oba štaba je euforija, javljaju hrvatski mediji.
Ivo Josipoviæ glasa (Foto: Beta/AP)
Predsednički mandat traje pet godina i, prema hrvatskom Ustavu, niko ne može biti biran više od dva puta uzastopno na tu funkciju.

Podsetimo, birališta u Hrvatskoj zatvorena su u 19 časova. Izlaznost je bila veća nego u prvom krugu.

Za Srbe u Hrvatskoj i stotine hiljada proteranih Srba nema suštinske razlike između dvoje predsedničkih kandidata, ocenio je ranije danas Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica.

Nije bilo većih nepravilnosti danas, javlja reporter B92. U Mostaru se jedino dugo čekalo na glasanje, a padale su i optužbe da su glasači dovoženi organizovano autousima na biračka mesta. Više o tome pogledajte u prilogu B92 ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: