Srbija partner, a ne vreća za boks

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je važno da Srbija u odnosu prema međunarodnoj zajednici pokazuje karakter.

Izvor: B92

Nedelja, 11.01.2015.

11:43

Default images

On je istakao da je Srbija da je jasno pokazala svoju opredeljenost za EU, ali da u EU želi da ide kao partner, a ne kao "vreća za boks".

Đurić je rekao da je Srbija mesecima i godinama kroz teške reforme i proces prilagođanjavanja celokupnog političkog i ekonomskog sistema pokazala svoju opredljenost za EU, "ali da u EU želi da ide kao partner, a ne kao vreća za boks".

"Mislim da je u tom smislu vrlo važno da i naše ponašanje i ponašanje naših najviših predstavnika bude saobrazno interesima države, a u ovom slučaju je to pokazano i na adekvatan način odgovoreno je na to što je predsedniku vlade Srbije Aleksandru Vuciću poslata poruka od strane jednog službenika Evropske komisije", rekao je Đurić .

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da je veoma iznenađen tvrdnjama Maje Kocijančić, portparolke Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju, i istakao da Srbija podržava nezavisno novinarstvo i slobodu izražavanja.

Kocijančićeva je prethodno negirala da EU pojedinim organizacijama plaća da vode kampanju protiv srpske vlade, kao što je rekao Vučić, navevši da EU od srpskih vlasti očekuje da obezbede okruženje koje će podržati slobodu izražavanja i medija.

Đurić je kazao da je Srbija kandidat za članstvo u EU i da je drugim zemljama u EU ravnopravan partner, a briselska administracija servis koji bi trebalo da bude u službi Srbije i pomogne joj u procesu približavanja, a ne da utiče na sam politicki život i sistem u EU.

"Zanimljivo je da u tom odgovoru koji je stigao iz Brisela nismo čuli da je neistina i da je netačno da su davali novac toj organizaciji da je usmeravaju na koji način će politički raditi, niti smo na bilo koji način čuli neki odgovor na ono što je činjenica, da postoji praksa mešanja u politički život u regionu", kazao je Đurić.

On je rekao da je Srbija pokazala da želi da sarađuje i da članice EU to prepoznaju i vrednuju.

Upitan o poglavlju 35 koje se odnosi na primenu Briselskog sporazuma, Đurić je kazao da je Srbija potpuno posvećeno sprovela sve svoje obaveze koje se tiču briselskog sporazuma, što se ne može reći i za Prištinu.

"Dovoljno o tome ovih dana govore izjave zvaničnika pokrajinske vlade koje su i ratoborne i nisu u duhu normalizacije i pomirenja. Mi smo na to odgovorili sa uzdržanošću jer stavljamo život ispred svađa i politike", rekao je Đurić.

On je kazao da se sa Albancima ne možemo složiti u vezi sa statusom, ali da to ne znači da ne možemo normalno na KiM da međusobno trgujemo, živimo u miru, putujemo, učimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: