Opozicija pohvalila Olanda

Optužen od dolaska na vlast za mekoću i neodlučnost, Fransoa Oland dobio je pohvale opozicije za preduzimljivost u rešavanju krize posle napada na Šarli ebdo.

Izvor: Beta

Subota, 10.01.2015.

23:54

Default images

"Predsednik Republike je ispunio svoju dužnost predsednika Republike", izjavio je danas bez oklevanja predstavnik glavne opozicione, desničarske Unije za narodni pokret (UMP) Bruno Bešiza.

To je izuzetno retka pohvala u Francuskoj, gde je opozicija tradicionalno sklona da nikad ne odobrava odluke, aktivnosti i ponošanje predstavnika vlasti.

"Čitava vlada i sve njene odluke nisu bile predmet kritika političkih protivnika, kao što smo mi", rekao je Bešiza i dodao da se poslednjih dana samo pohvaljuje policija koja je istovremeno juče rešila dve talačke krize.

Za tri dana, tri islamistička napadača su ubila ukupno 17 osoba, od kojih 12 u napadu na pariski satirični nedeljnik Šarli ebdo, kojeg su optužili za skrnavljenje islama.

Tokom tih 72 dramatična sata, Oland je imao pet hitnih sastanaka, pozvao je naciju na jedinstvo, na televiziji i na mestima nesreće. Posetio je redakciju satiričnog lista i uputio pozivnice evropskim liderima na sutrašnji marš solidarnosti u Parizu.

Razgovarao je sa svim predsednicima stranaka, među kojima je bio i njegov prethodnik Nikola Sarkozi, koji od odlaska s predsedničke funkcije nije bio u Jelisejskoj palati. Primio je i "omraženu" predsednicu ekstremno desničarkog Nacionalnog fronta Marin Le Pen.

"Ta odlučnost je neverovatna kod čoveka koji nije takav. Oland ima osobinu 'radikalnog socijaliste' koji ne želi da se zamera, želi da ujedini suprotnosti i odstupa čim mu se pruži otpor", ocenio je politikolog Filip Bro.

Međutim, taj isti Oland, kako je dodao Bro, nije oklevao da pošalje francuske vojnike u Mali i Centralnoafričku Republiku, kao i u Irak da se bore protiv ekstremističke Islamske države. To bi pre učinio desničarski predsednik, koji je, po političkom opredeljenju, više sklon vojnoj akciji.

"To me podseća na one muškarce koji se plaše svojih žena i postaju diktatori na poslu", našalio se na kraju Bro, koji je dodao da uopšte ne može da predvidi da li će Olandove odluke i aktivnosti poslednjih dana poboljšati njegovu popularnost i izglede za reizbor na predsedničkim izborima 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: