FR na meti zbog angažovanja u NATO

Islamska država preuzela je odgovornost za terorističke napade u Francuskoj, a ostaje strepnja da bi oni mogli da se ponove, posle pretnji lidera ID.

Izvor: Tanjug

Subota, 10.01.2015.

11:01

Default images
foto: Beta/AP

Policijskom akcijom okončana je talačka kriza, a braća Said i Šerif Kuaši osumnjičeni za napad na "Šarli ebdo" ubijeni su u štampariji u mestu Damatren-on Goel nadomak Pariza, dok je Amedi Kulibali, za koga se sumnja da je pucao u policajku, ubijen u pomenutoj prodavnici u pariskom kvartu Port de Vensen.

Posle tek završene drame ostaje bojazan da će teror biti nastavljen, jer prema rečima islamskog sveštenika i jednog od lidera Islamske države Abu Saad al Ansarija "Francuska je početak".

"Počeli smo operacijom u Francuskoj za koju preuzimamo odgovornost. Sutra će biti u Britanije, Americi i drugde. To je poruka svim zemljama koje učestvuju u koaliciji (predvođenoj SAD) koja je ubila članove Islamske države", rekao je Ansari na propovedi u iračkom gradu Mosulu, koji kontroliše Islamska država, kako prenosi izraelski list "Haarec".

Bez obzira na to što su eksperti ukazali na mogućnost da preuzimanjem odgovornosti za napade u Francuskoj ID želi samo da postigne propagandni efekat, nema sumnje da su na to uticale i aktivnosti francuskih trupa u Africi i Aziji u okviru NATO, navode svetske agencije.

Drugo pitanje moglo bi da bude - zašto su napali u Francuskoj?

Vojno prisustvo Francuske u Africi i Aziji delom je obaveza prema NATO savezu, a delom tekovina kolonijalnog nasleđa.

Stalne vojne baze Francuska ima osim u prekomorskim teritorijama - Gvajani, Francuskoj Polineziji, Novoj Kaledoniji, na ostrvima Gvadalupe, Martinik, Majot (ostrvo u komorskom arhipelagu), Reunion (takođe u Indijskom okeanu), kao i na ostrvima Sent Pjer i Mikelon, u severnom Atlantiku, i u nizu suverenih zemalja.

Francuske trupe tako su kontinuirano prisutne u bivšim francuskim posedima, poput Burkine Faso (ranije Gornja Volta), Kamerunu, Centralnoafričkoj republici, Čadu, Gabonu, Džibutiju, Gvineji, Obali slonovače, Senegalu, Maliju i Nigeru.

Francuska je vojno bila aktivna i u Avganistanu, odakle se povukla decembra 2014. godine.

Činjenica da je dan uoči terorističkog napada na „Šari ebdo“ objavljeno da će francuski nosač aviona "Šarl de Gol" sa pratećim vazdušnim snagama biti poslat u Persijski zaliv da podrži borbu protiv ID, verovatno nije bio povod za napad, ali još je rano za konačne zaključke.

ID zvanično deluje od 3. januara prošle godine kada je u Faludži proglasila državu, a odmah zatim njeni pripadnici su krenuli u terorističke akcije u Siriji i Libanu, a do kraja godine stekli su epitet ozloglašenih masovnih ubica.

Pripadnici ID sejali su strah primenjujući najsurovije metode egzekucije, odrubljujući glave taocima, a među žrtvama su bili novinari, vojnici i humanitarni radnici.

Istoga dana kada su odjeknuli pucnji u redakciji francuskog "Šarli ebdoa" u Jemenu je pripadnik Al-Kaide izveo samoubilački napad u kojem je stradalo još 33 ljudi, a nekoliko nedelja ranije Al-Kaida i ID postigle su dogovor o saradnji.

Iako ova dva teroristička napada ne mogu da se dovedu u direktnu vezu, sama pomisao da su dve najekstremnije islamske organizacije udružile snage nameće pitanje kada i gde će ponovo napasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: