Solidarnost SAD s Francuskom

Američki predsednik Barak Obama izrazio je solidarnost SAD s Francuskom, posle napada džihadista poslednjih dana u Parizu.

Izvor: B92

Petak, 09.01.2015.

22:01

Default images

On je naglasio univerzalne vrednosti poput slobode koje spajaju te dve države.

"Želim da Francuzi znaju da su SAD s njima danas, a biće i sutra", rekao je Obama u govoru u gradu Noksivilu, u američkoj saveznoj državi Tenesi, gde je u napadu u poslednja tri dana poginulo 17 osoba i više od 20 povređeno.

Ističući da je njegova administracija u stalnom kontaktu s francuskim vlastima ovih dana, Obama je rekao da se Francuska, iako su džihadisti ubijeni, i dalje suočava s pretnjom terorista i zbog toga treba da bude na izuzetnom oprezu.

"Naše misli i molitve su sa onim porodicama koje su direktno pogođene tragedijom", rekao je američki predsednik, ponavljajući da je Francuska "najstariji saveznik SAD".

Obama je sinoć posetio francusku ambasadu u Vašingtonu gde je odao poštu žrtvama napada na pariski list "Šarli ebdo" i u knjizi žalost napisao na francuskom: "Živela Francuska!" (Vive la France!).

Francuski predsednik Fransoa Oland je večeras u obraćanju naciji rekao da se Francuska "suočava s pretnjama ali da još nije završila s tim".

Braća Šerif i Said Kuaši, osumnjičeni za napad na "Šarli ebdo" u kojem su ubili 12 osoba, ubijeni su danas u napadu policije na štampariju na severoistoku Pariza, gde su držali jednog taoca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: