"Lične karte" braće Kuaši

Said i Šerif Kuaši, ubijeni danas u bekstvu posle terorističkog napada na list "Šarli ebdo" u kojem je ubijeno 12 ljudi, indoktrinirani su 2000. godine.

Izvor: B92

Petak, 09.01.2015.

18:19

Default images
Foto: Beta/AP

Stariji Kuaši je išao u Jemen na obuku u rukovanju oružjem, a mlađi je hteo da ide u džihad u Iraku.

Šerif je već osuđivani 2008. godine i poznat je antiterorističkim službama Francuske. Obojica su već godinama na američkoj crnoj listi terorista.

Istraga o mreži slanja 2000. godine mladih džihadista u Irak, u kojoj je bio Šerif, pokazala je da je on, prema svedočenju, "mladić besan na nevernike" koji je već u to vreme govorio da je spreman da "reaguje u Francuskoj".

Međutim, njegovi susedi su ga opisali kao ljubaznu osobu spremnu da pomogne. Dodali su da je Šerifova supruga uvek izlazila potpuno prekrivena muslimanskim velom i da su joj se jedva videle oči.

Šerif je svakog petka išao u džamiju. Predsednik udruženja džamije Muhamed Benali je rekao da nije nikada pokazivao "znake radikalizacije". Ipak, Benali je rekao da je pre predsedničkih izbora 2012. godine imao ispad kada je imam zatražio tokom molitve da svi idu na glasanje.

"Šerif se nije složio. Demonstrativno je napustio džamiju. Čuvari su morali da intervenišu kako bi ga smirli", rekao je Benali.

Njegov stariji brat Said je diskretniji, ali je išao 2011. godine u Jemen na obuku u rukovanju oružjem, rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Francuzi alžirskog porekla, braća Kuaši, odrasli su u centru za nezbrinutu decu. Predstavnici doma su naveli da oni tada nisu bili problematični.

Šerif početkom 2000. godine počinje da pohađa časove Kurana. Njegov učitelj Farid Benijetu je rekao da je Šerif često pominjao da nije dovoljno "dobar musliman" jer je ponekad koristio kanabis.

Benijetu je Šerifa opisao kao "vrlo impulsivnog i agresivnog" mladića jer mu je govorio da želi da "napadne jevrejsku zajednicu u Parizu pre nego što ode u džihad" u Iraku.

Prema policijskoj istrazi, Benijetu je uputio Šerifa da se "pridruži grupi Abua Musaba el Zarkajua", lidera iračkog ogranka Al Kaide. Šerif, koji je bio "ljut na Amerikance koji muče Iračane", ipak nije otišao u Irak, jer je uhapšen pre avionskog leta za Siriju 2005. godine.

Tada je osuđen na tri godine zatvora. Šerif u zatvoru upoznaje Đamala Begala, radikalnog islamistu u Francuskoj. Od tada primenjuje rigorozni islam.

Njegov stariji brat Said, diskretniji, živeo je sa suprugom, uvek u nikabu, i jednim detetom u Rensu. Prema saznanjima SAD, 2011. godine je bio u Jemenu, gde ga je član Al Kaide obučavao upotrebi oružja.

Šerif je takođe imao svog instruktora za korišćenje oružja, ali u Parizu.

Obojica su znali da rukuju kalašnjikovom, oružjem kojim su ubili 12 osoba tokom napada na francuski satirični nedeljnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: