Kina osudila napad u Parizu

Kina se danas pridružila globalnoj osudi terorističkog napada islamista na francuski satirični magazin Šarli ebdo, u kojem je poginulo dvanaestoro ljudi.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.01.2015.

19:12

Default images
Foto: Tanjug/AP

Kineski predsednik Si Đingping je u izjavi za agenciju Sinhua istakao da je "terorizam zajednički neprijatelj celog ljudskog roda i zajednička pretnja celoj međunarodnoj zajednici", prenosi AFP.

Si je uputio izjavu saučešća svom francuskom kolegi Fransoa Olandu, u kojoj je rekao kako Kina "spremna da sa Francuskom i drugim zemljama radi na očuvanju mira u svetu i zaštiti ljudi svih zemalja".

Kina je, inače, u poslednje vreme suočena sa krvavim nemirima u provinciji Sinđiang, velikoj oblasti koja se graniči sa Centralnom Azijom. Kineske vlasti su te nemire okarakterisale kao terorizam na religijskoj osnovi.

Poznati francuski lekar i član redakcije "Šarli ebdo" Patrik Pelu najavio je da će sledeće izdanje ovog magazina biti izdato iduće srede.

Specijalne jedinice francuske policije i žandarmerije pretražuju teren na kojem se pretpostavlja da se kriju osumnjičeni za napad na magazin "Šarli Ebdo".

Potraga za napadačima na redakciju lista "Šarli ebdo" traje više od 20 sati, a imenovana su trojica osumnjičenih - braća Said i Šerif Kuači i Hamid Murad.

Policajka u koju su danas pucali nepoznati napadači u Parizu podlegla je povredama, javlja BBC. Nije poznato da li je slučaj povezan s napadom na "Šarli ebdo".

Pucnjava u redakciji lista "Šarli ebdo" u kojoj je ubijeno deset ljudi, trajala je pet minuta.

Francuski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" poznat je po karikaturama muslimanskih lidera, ali i papa i šefova država ili vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: