Noć otežava potragu za napadačima

Specijalne jedinice francuske policije i žandarmerije pretražuju teren na kojem se pretpostavlja da se kriju osumnjičeni za napad na magazin "Šarli ebdo".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

15:06

Default images
Foto: Beta/AP

Braća Kuaši, osumnjičeni za napad na nedeljnik "Šarli ebdo", opkoljeni su u šumi u blizini mestu Krepi-en-Valoa, javlja britanski "Telegraf". Noć otežava potragu.

Francuski mediji prenose da po okolini mesta patroliraju helikopteri i da su oko gradića raspoređene jake policijske snage. Policija je navodno raspoređena u krugu od 25 kilometara.

Policajci pod punom opremom pretražuju lokalne puteve i idu od kuće do kuće u oblasti za koju se sumnja da se u njoj skrivaju braća Kuaši.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, više od 88.000 pripadnika bezbednosnih snaga angažovano je na teritoriji cele zemlje, od kojih 50.000 policajaca, 32.000 žandarma, 5.000 mobilnih policajaca i žandarma i 1.150 vojnika.

Devet osoba je danas zadržano u policiji u okviru istrage o napadu na redakciju satiričnog nedeljnika "Šarli ebdo" u Parizu.

Fotograf britanskog "Telegrafa", koji se nalazi u Francuskoj, tvrdi da je razgovarao sa čovekom kojeg su policajci upozorili da napusti restoran i da stiže još policajaca.

Vlasniku restorana su, kako prenosi "Telegraf", policajci rekli da "dvojica naoružanih muškaraca beže šumom".

Prema „Liberasionu“ policija vrši tri simultane pretrage. Prva se odvija u Vosijenu, nedaleko od benzinske pumpe na kojoj su prepoznati teroristi u bekstvu.

Druga pretraga je u toku u centru gradića Krepi en Valoa, a treća na jednom poljoprivrednom imanju u Lonponu.

Iz kancelarije gradonačelnika Krepija je apelovano na obazrivost, uz napomenu da se snage bezbednosti nalaze u tom mestu, ali da ujedno to ne znači da su i osumnjičeni tu.

Iznad ovog regiona neprestano lete helikopteri, koji osumnjičene traže i iz vazduha.

Francuska policija digla je bezbednost na najviši nivo severno od Pariza jer su, kako javlja Raša tudej, dvojica osumnjičenih primećeni na oko 70 kilometara severno od prestonice Francuske.
Foto: Beta/AP
Dvojica osumnjičenih, čiji opis odgovara braći Saidu i Šerifu Kuašiju, za kojima je raspisana poternica zbog napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo", locirani su danas kod mesta Vilje Kotere na severu Francuske.

Oni su se kretali vozilom marke "reno klio" bele boje u pravcu Pariza. Predhodno su opljačkali pumpu uzevši hranu i gorivo.

Takođe se ističe da su dva muškarca teško naoružana. „Liberasion" piše da očevici tvrde da su osumnjičeni naoružani kalašnjikovima i bacačima raketa.

Takođe registarske tablice na automobilu ne odgovaraju vozilu.

Građani tog mesta objavljuju na Tviteru da je primetno veliko prisustvo policije i da je put ka mestu zatoren.

Velike policijske snage su raspoređene u ovom regionu, kako bi uhapsile osumnjičene, tvrde neimenovani izvori.

Osumnjičeni za napad na redakciju nedeljnika "Šarli ebdo" opljačkali su benzinsku pumpu u blizini mesta Vilje Kotere na severu Francuske, javlja BBC.

Poznati francuski lekar i član redakcije "Šarli ebdo" Patrik Pelu najavio je da će sledeće izdanje ovog magazina biti izdato iduće srede.

Policajka u koju su danas pucali nepoznati napadači u Parizu podlegla je povredama, javlja BBC. U ovoj fazi istrage nije pronađena veza između napada na francuski satirični časopis "Šarli ebdo" i pucnjave koja se danas dogodila u južnom predgrađu Pariza, Monruž, u kojoj je smrtno ranjena jedna pripadnica policije, saopštio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Pucnjava u redakciji lista "Šarli ebdo" u kojoj je ubijeno deset ljudi, trajala je pet minuta.

Francuski satirični nedeljnik "Šarli ebdo" poznat je po karikaturama muslimanskih lidera, ali i papa i šefova država ili vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: