Pucnji i potraga za braćom Kuači

Pripadnici specijalne jedinice rasporedile su se u Vijer-Kotere, gde su locirana dva osumnjičena za teroristički napad na magazin "Šarli ebdo".

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

07:16

Default images
Foto: Beta, AP

Osumnjičeni za napad na redakciju nedeljnika "Šarli ebdo" opljačkali su benzinsku pumpu u blizini mesta Vilje Kotere na severu Francuske, javlja BBC.

Skaj, pozivajući se na francuske medije, prenosi da su dvojica osumnjičenih koji odgovaraju opisu braći Saidu i Šerifu Kuačiju, opljačkali jednu benzinsku pumpu na severu Francuske, uzeli hranu i benzin i tom prilikom ispalili više hitaca.

Radnik benzinske pumpe prepoznao je dvojicu osumnjičenih za teroristički napad na magazin „Šarli ebdo", na osnovu čega su locirani, prenose francuski mediji.

Dvojica osumnjičenih, čiji opis odgovara braći Saidu i Šerifu Kuašiju, za kojima je raspisana poternica zbog napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo", locirani su danas kod mesta Vilje Kotere na severu Francuske.

Kako prenosi "Parizijen" na svom sajtu, dve osobe, koje odgovaraju opisu lica za kojima je raspisana poternica, pronađeni su jutros na putu RN 2.

Oni su se kretali vozilom marke reno klio bele boje u pravcu Pariza. Prethodno su opljačkali pumpu uzevši hranu i gorivo.

Takođe se ističe da su dva muškarca teško naoružana.

"Liberasion" piše da očevici tvrde da su osumnjičeni naoružani kalašnjikovima i bacačima raketa.

Takođe registarske tablice na automobilu ne odgovaraju vozilu.

Građani tog mesta objavljuju na Tviteru da je primetno veliko prisustvo policije i da je put ka mestu zatoren.

Velike snage policije su raspoređene u ovom regionu, kako bi uhapsile osumnjičene, tvrde neimenovani izvori.

„Interventna jedinica iz Viljea dobila je naređenje da se naoruža posebnom opremom", dodao je izvor u policiji.

Pripadnici specijalne jedinice francuske žandarmerije (GIGN) i antiterorističkih snaga (RAID) rasporedile su se u Vijer-Kotere, gde su locirana dva osumnjičena za teroristički napad na magazin "Šarli ebdo".

Kako prenose mediji, pripadnici GIGN I RAID-a su se rasporedili oko lokacije u kojima se pretpostavlja da su osumnjičeni.

“Elitne jednice policije i žandarmerije su pozicionirane radi verifikacije lokacija u ovoj zoni, gde je napušteno vozlilo koje su koristili osumnjičeni”, naveo je jedan neimenovani policijski izvor.
Foto: Beta/AP
Potraga za braćom Saidom i Šerifom Kuačijem traje više od 24 časa, a u njoj učestvuje 3.000 policajaca.

Najmlađi osumnjičeni za napad predao se tokom noći policiji. Hamid Murad (18) se navodno sam javio u policijsku stanicu u blizini granice sa Belgijom, kako navode mediji, "kada je čuo svoje ime u medjima".

Bezbednosne snage Francuske preduzele su sveobuhvatne mere predostrožnosti i obezbedile sve prilaze Parizu.

Kako prenose francuski mediji, svi prilazi Parizu su obezbeđeni policijskim snagama.

Prema medijima, policijske snage, s teškim naoružanjem, postavljene su na svim prilazima glavnom gradu.

Pojedini francuski mediji navode da je Murad izjavio da je nevin i da je bio u školi u trenutku napada u kom je ubijeno 12 ljudi.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je jutros i da je tokom noćne potrage za napadačima "uhapšeno nekoliko ljudi", prenosi AP, a ministar policije Bernar Kaznev je rekao da "policija saslušava sedam lica".

"Sprečavanje novog napada je naša glavna briga", rekao je Vals sinoć radiju RTL.

Istovremeno, francuska policija objavila je fotografije dvojice begunaca, braće Saida (34) i Šerifa Kuačija (32), za koje se veruje da su izvršili masakr u redakciji lista "Šarli ebdo".

Policija je upozorila da su njih dvojica najverovatnije naoružani teškim naoružanjem i da su opasni.

Kako je saopšteno, braća Kuači su povezani s jednom jemenskom terorističkom mrežom, a mlađi brat Šerif je ranije osuđivan zbog veza s terorizmom.

Kako pišu mediji, njih dvojica su identifikovani pomoću lične karte pronađene u vozilu u kom su pobegli od policije.

Jake policijske snage su tokom noći pretresle više lokacija u Francuskoj u potrazi za napadačima.

Mediji su s pažnjom pratili pretres jednog stana u Remsu, koji je završen bez ispaljenog metka i izvestili da cilj te akcije nije hapšenje, već prikupljanje DNK podataka i drugih dokaza.

Poznato je da su sva trojica osumnjičenih rođeni u Francuskoj, a braća Kuači su rodom iz Pariza i imaju francusko državljanstvo. Trenutno nije poznato koje je nacionalnosti Murad.

Prema pisanju svetskih medija, braća su jedan period života provela u Jemenu, gde su prošli terorističku obuku.

U napadu na list "Šarli ebdo" ubijeno je 12 ljudi, a 11 osoba je ranjeno. Među ubijenima su glavni urednik lista Stefan Šarbonije, trojica istaknutih karikaturista, kao i dvojica policajaca.

U Francuskoj je proglašen Dan žalosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

95 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: