FR: I dalje se traga za napadačima

Trojica osumnjičenih za ubistvo 12 ljudi u redakciji časopisa "Šarli ebdo" su identifikovani, a u toku je opsežna akcija francuske policije.

Izvor: B92

Sreda, 07.01.2015.

18:52

Default images
Said i Šerif Kuaèi (foto: Twitter)

Prethodno je Gardijan naveo da je dobio informaciju o hapšenju od portparola policije, ali i dalje nema zvanične potvrde.

Sa druge strane američki mediji prenose, pozivajući se na izvore iz američkih obaveštajnih službi, da je jedan napadač ubijen, kao i da su dvojica uhapšena. Za sada te informacije nisu preneli francuski mediji.

Ipak, britanski Telegraf navodi da se akcija u Remsu pokazala kao bezuspešna i da policija nije uspela da locira napadače.

Prema navodima AFP, jedan od članova protivterorističke jedinice je rekao da postoje dve mogućnosti, ili da osumnjičeni pobegnu ili da dođe do oružanog obračuna, uz napomenu novinarima koji su na licu mesta da budu oprezni.

MUP Francuske je ranije saopštilo da su napadači na redakciju časopisa "Šarli ebdo" locirani, ali ne i uhapšeni, kako su tokom večeri preneli pojedini svetski mediji.

L Mond navodi da je u komunikaciji sa policijom dobio informacije da i dalje nije došlo do hapšenja, dok Dejli mejl navodi da su policijske jedinice opkolile jednu zgradu za koju se sumnja da je utočište trojice napadača.

Osumnjičeni za napad su trojica muškaraca stari 18, 32 i 34 godine, a svi su rođeni u Francuskoj. Dvojica starijih su u krvnom srodstvu i rodom su iz Pariza.

Njihova imena su Said (34) Kuači i Šerif Kuači (32), imaju francusko državljanstvo, dok nacionalnost trećeg, najmlađeg napadača, koji je označen kao Hamid Murad (18), nije poznata.

Prema pisanju svetskih medija, braća su jedan period života provela u Jemenu, gde su prošli terorističku obuku. Pripadnici policije ušli su u jedan stan u Remsu, bez ispaljenog metka.

Vesti iz Pariza prenosi dopisnica Gardijana koja navodi da postoje glasine da je jedan od napadača ubijen prilikom potere, što su preneli i pojedini američki mediji.

Ipak, zvanične potvrde nema, a iTele, francuski info kanal naveo je da policijska akcija u Remsu nema za cilj hapšenje, već prikupljanje DNK podataka i drugih dokaza.

Do adrese stana u Remsu policija je navodno došla istragom na mestu zločina, u redakciji magazina, gde je jednom od napadača ispao jedan identifikacioni dokument. Kako prenosi "Mond", u toku su pretresi na više lokacija povezanih sa osumnjičenima u Parizu, kao i u gradu Šarlevil-Mezijer u kom je rođen najmlađi napadač.

Prema pisanju francuskih novinara, pretres u Šarlevilu je završen nešto posle ponoći.

Više od 3.000 francuskih policajaca traga za napadačima koji su izvršili masakr u Parizu. Francuski novinari su na Tviteru objavili fotografije iz Remsa, grada koji se nalazi 150 kilometara od Pariza. Policija sumnja da su napadači u tom gradu, međutim, pojedine fotografije prikazuju pripadnike policije koji u miru i sa spuštenim štitnicima odlaze.

Veliki broj građana Remsa izašao je na ulice, dok traje akcija policije. Pariski javni tužilac Fransoa Molen rekao je da policija traga za trojicom osumnjičenih za napad na redakciju magazina "Šarli ebdo".

On je, međutim, istakao da su dve nepoznate osobe upale u zgradu u kojoj se nalazi redakcija magazina i da su najpre ubili jednu osobu u hodniku.

“Potom su se popeli na drugi sprat, gde se održavao redakcijski kolegijum. Verujemo da su napadači znali vreme i mesto sastanka i otvorili su vatru iz kalašnjikova“, rekao je Molen.

Javni tužilac je dodao da su napadači vikali “Alahu akbar“ i “Ovo je osveta za proroka“, da bi potom pobegli u crnom sitroenu, pritom smrtno ranivši najmanje jednog policajca u razmeni vatre.

“Neposredno zatim, ukrali su reno klio i pobegli. 12 osoba je ubijeno, 11 je ranjeno, a četiri se nalaze u kritičnom stanju. Osmoro ubijenih su novinari, a dvoje policajci. Obdukcioni nalazi ubijenih trebalo bi da budu gotovi u četvrtak“, zaključio je Molen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: