"Uslovila bih ulazak Srbije u EU"

Put Srbije u EU bih uslovila povratkom nestalih osoba iz rata jer se zalažem za prava manjina u Hrvatskoj, a to ću tražiti i od Srbije, što se sada ne poštuje.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

21:45

Default images
Foto: Beta, arhiva

To je izjavila Kolinda Grabar Kitarović (HDZ), kandidatkinja za predsednicu Hrvatske, u TV duelu sa sadašnjim hrvatskim predsednikom i kandidatom na predsedničkim izborima Ivom Josipovićem.

Nijedan naš sused, pa ni Srbija, ne može u EU ako ne prođe put koji smo prošli i mi, rekao je Josipović.

U TV duelu njih dvoje su između ostalog govorili i o Tuđmanu, Titu, ali i Gotovini.

"Mislim da je Gotovina heroj, ali da je svoju nevinost trebalo da dokaže pred sudom. Mislim da je učinjena greška kada mu je savetovano, pre nego što je pročitao optužnicu, da se makne iz Hrvatske", rekla je Grabar Kitarovićeva.

Josipović je rekao da je hapšenje Gotovine i pravno i politički bilo nužno i da ne osuđuje nikoga ko je učestvovao u tom postupku, kao što to ne čini ni Gotovina.

"Tuđmanov projekat pomirenja je dobra ideja. Pomirenje je uvek dobra stvar. S tim tezama bi danas Tuđman bio izbačen iz HDZ-a", rekao je Josipović.

"To je bila potrebna stvar u tom trenutku i jedna je od Tuđmanovih tekovina", rekla je Kitarovićeva.

Kitarovićeva je izjavila da je na građanima Zagreba da odluče treba li Trg maršala Tita da ostane i dalje pod tim imenom.

"Za mene je on bio komunistički diktator i ovo pitanje izaziva podelu u narodu", rekla je Kitarovićeva.

"Za mene je on bio pozitivna ličnost", rekao je Josipović u duelu na Televiziji Nova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: